Novosađani sve češće biraju deci kratka imena

Novosađani svojoj deci uglavnom daju sve kraća imena, a najpopularnija su ona sa najviše četiri slova.

Novosađani svojoj deci uglavnom daju sve kraća imena, a najpopularnija su ona sa najviše četiri slova.

Kako za 021 kaže matičarka Biljana Dragin, pored kratkih, iz mode ne izlaze ni tradicionalna imena. "Trenutno su najpopularnija kraća imena poput Mia, Tea i Lea za devočice i Vuk za dečake, dok su standardno popularna lepa istorijska imena poput Teodora, Isidora, Natalija ili Aleksandar, Nemanja, Nikola i Igor", kaže ova matičarka.

Prema njenim rečima, trend davanja kratkih imena deci nije ništa novo, već je reč o pojavi koja se periodično ponavlja. Draginova navodi da su u Novom Sadu kratka imena bila veoma česta i pre nekoliko desetina godina da bi sada ponovo ušla u modu.

"Nije to od nedavno. Ako uporedimo podatke, sličan trend je postojao i pre tridesetak godina. U nekim intervalima se neka imena prorede, a današnjim novopečenim roditeljima se izgleda kratka imena ponovo dopadaju", kaže Draginova za 021.

Nema rogobatnih imena

Ova matičarka kaže da njena služba, i pored zakonskih mogućnosti da odbije neprikladno ime deteta, nijednom nije uskratila roditeljima mogućnost da krste svoje dete po sopstvenom nahođenju. Draginova kaže da su novosadske mame i tate veoma odmerene što se imena tiče i da obrve službenika tek ponekad podigne neko neuobičajeno starinsko ime.

"Ne, zaista nismo morali to da radimo. Bilo je neuobičajenih imena poput malog Maksimilijana, ali ništa što nije u skladu sa propisima. Porodični zakon kaže da mi imamo mogućnost da odbijemo želju roditelja ukoliko ime nije u skladu sa moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali zaista nismo imali nekih iznenađujućih zahteva", kaže ova matičarka.

Što se tiče povezanosti imena beba sa domaćim političarima i javnim ličnostima, zasad nema podataka o tome da li u poslednje vreme ima više Novaka ili manje Borisa, niti da li se ime Slobodan ponovo uzdiglo iz pepela. Statistika, međutim, kaže da se u Novom Sadu u poslednje vreme nije rodio nijedan Ivica niti Mlađan, dok se Tomislavi mogu prebrojati na prste jedne ruke. S obzirom na činjenicu da su najpopularnija imena u Srbiji Luka, Anđela i Milica, može se izvući zaključak da roditelji uglavnom biraju deci imena koja ih neće podsećati na kravate sa televizije. (Miodrag Sovilj)

  • Sanja

    30.10.2020 21:26
    Ime
    Najlepse ime Lara
  • Lauda

    19.10.2011 22:20
    I mi dadosmo kratko ime... a znam i čiji je Maksimilijan :D
  • Lala

    19.10.2011 08:03
    posle..
    izvesnog vremena neke devojcice dobiju nadimak ,,CAJKA,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti