Institut proslavio 34 godine rada

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine obeležio je u petak 34 godine rada.
Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine obeležio je u petak 34 godine rada.

Od osnivanja do danas, u toj ustanovi je pregledano više od milion pacijenata i urađeno oko 90.000 kardioloških intervencija, a smanjenje lista čekanja, brži oporavak pacijenata, konstantan rad na poboljšanju uslova za bolnički smeštaj i rad zaposlenih, samo su neki od rezultata kojima Institut može da se pohvali, kaže direktorica prof. dr Nada Čemerlić Ađić.

"Na intervenciju se čeka onoliko koliko postoji medicinska indikacija. Ako treba da se uradi odmah, pacijent se operiše odmah, ako treba u roku od tri meseca, onda se radi unutar tog perioda. Znači, čekanje zavisi od toga kakvo je objektivno kardiološko stanje našeg bolesnika", pojašnjava direktorica Instituta.

Čemerlić Ađić očekuje da će Institut, primenom novih znanja, uvođenjem novih medicinskih zahvata i procedura i najsavremenije opreme za lečenje kardiovaskularnih bolesti, nastaviti i ubuduće da postiže zapažene rezultate. Ona je dodala da su završeni građevinski radovi na Kamenici 2 i da će uskoro uslediti opremanje tog objekta. Institut za kardiovaskularne bolesti će u novom delu dobiti dva sprata na kojima će biti smešteno Odeljenje za elektro-fiziološka ispitivanja srca, odnosno poremećaje ritma i nova kardio-hirurška intenzivna jedinica.

Među prioritetima ostaje i stvaranje prijatnijeg ambijenta za pacijente tokom njihovog lečenja, te se u sklopu projekta "Humanizacija Instituta" nastavlja sa edukativnim aktivnostima i kulturno-umetničkim sadržajima. Pacijenti imaju priliku da koriste bežični internet i biblioteku sa više od 5.000 naslova.

Biblioteka je otvorena pre dve godine zahvaljujući zajedničkoj akciji Instituta i Radija 021 "Uz knjigu su kraći bolnički dani". Akcija je naišla na veliki odziv građana i za mesec i po dana, koliko je trajalo prikupljanje knjiga za pacijente Instituta, obezbeđeno je čak 3.000 naslova. Tim povodom, na svečanosti obeležavanja godišnjice Instituta, našoj medijskoj kući uručena je specijalna zahvalnica za humanost.

Zahvaljujući stalnom zalaganju za unapređenje kvaliteta i efikasno zbrinjavanje pacijenata Institut je nagrađen Velikom zlatnom poveljom za doprinos i razvoj sistema menadžmenta kvaliteta u Srbiji koju dodeljuje Jedinstveno udruženje Srbije za kvalitet (JUSK). (D.B)

  • znam

    18.11.2011 18:10
    Nakon što su oterali profesora Radovanovića, koji je bio zaštitni znak Instituta, ovo sad ne vredi ni boba. Politički apartčici su u upravi te renomirane ustanove, te otud loši rezultati. Šteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti