Vojvodinu nazvali "južnim krajevima" Mađarske

Memorijalno društvo "Racija 1942" zatražilo je danas od ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da Mađarskoj uputi protest zbog toga što je deo Vojvodine na jednoj manifestaciji u Budimpešti nazvan "južnim krajevima" Mađarske.
Memorijalno društvo "Racija 1942" zatražilo je danas od ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da Mađarskoj uputi protest zbog toga što je deo Vojvodine na jednoj manifestaciji u Budimpešti nazvan "južnim krajevima" Mađarske.

U otvorenom pismu Jeremiću, to društvo navodi da su programi na manifestaciji imali zvaničan naziv "Golgota Mađara u Južnim krajevima 1944-45", pod kojim je od 25. do 27. novembra u Parlamentu Mađarske održana komemorativna konferencija u spomen na mađarske žrtve komunističkog režima u Vojvodini krajem Drugog svetskog rata.

Napominjući da Vojvodinu tako nazivaju mađarski revizionisti, nezadovoljni rezultatima Versajskog mira zaključenog posle Prvog svetskog rata kojim je ukinuta iluzija o stvaranju "Velike Mađarske“, društvo "Racija 1942" ističe da je, kao posledica revizioničke politike Mikloša Hortija, 1941. godine okupirana Bačka a potom nastao masovni progon i ubijanje srpskog stanovništva.

Pismom se, kako ističe dalje društvo, ni na koji način ne želi da utiče na dobre odnose dveju država "već naprotiv, da ukažemo na momente koji ih mogu pokvariti, jer izraz Južni krajevi/Delvidek izaziva strah i zebnju kod srpskog naroda u Bačkoj".

Memorijalno društvo "Racija 1942" navodi i da na komemorativnim manifestacijama u Mađarskoj, prema izveštajima agencija, nije bilo reči o velikom broju ubijenih i proteranih Srba prilikom Hortijevog zauzimanja Bačke i u godinama okupacije, a posebno o hiljadama nevinih žrtava Racije 1942. godine.

Posebna tragedija Čuruške racije u januaru 1942. godine je to što je u njoj ubijeno najmanje 80 dece uzrasta do 15 godina, podseća to društvo i napominje da se godinama zalaže za istinu o raciji kao i da se sačuvaju od zaborava njene žrtve kao i sve druge nevine žrtve Drugog svetskog rata i posleratnog režima.

  • 17.01.2012 22:38
    Шајкаш
    Велика је туга, да људи који нису рођени, нити су пореклом, из Шајкашке обезбеђују себи егзистенцију кукајући над нашим покојницима. Огромна срамота за све нас. Е сад, у мађарској историографији и географију назив за Вoјводин ује Делведеки. Тако је било и пре 1941, и у кумунизму као и у демократији. Ово је предизборни потез људи, који треба да кваре међуљудске односе у нашој Војводини. Црн им образ био!
  • pre

    01.12.2011 06:59
    bilo kakve rasprave
    o Delvideku i Vajdasagu možda bi bilo dobro da pročitate kako se demografska slika Vojvodine menjala kroz vekove.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Vojvodina

    Zanimljivo štivo koje mnogo govori samo za sebe !!!
  • @Lala

    01.12.2011 06:29
    Srbi su ovde
    bili većina od kad je sveta i veka . Ja razumem vašu patnju i bol šzo ovo nije južni deo Mađarske ali VAŠE vreme i VAŠU vlast još pamte stariji Novosađani. Idite na grob majke petoro Jovandića i ponesite te vaše recitacije koje ovde anonimno postavljate junačine europske .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti