Štrajkači napustili "Dnevnik štampariju"

Višemesečni štrajk u "Dnevnik štampariji" završen je tako što su skoro svi štrajkači napustili tu firmu.
Višemesečni štrajk u "Dnevnik štampariji" završen je tako što su skoro svi štrajkači napustili tu firmu.

Među njima je i bivša predsednica štrajkačkog odbora, Negica Tošić, koja za Radio 021 kaže da su radnici prihvatili socijalni program koji im je ponuđen, jer je alternativa tome bio štrajk u nedogled, bez plate i overene zdravstvene knjižice. Zaposleni koji su napustili "Dnevnik štampariju" dobili su 10 prosečnih plata i 100 evra po godini radnog staža, ali ne i u proseku 10 plata koje im firma duguje, a koje bi trebalo da im isplati do kraja godine.

"Međutim, mi već imamo iskustvo sa tim. Ljudima koji su 2010. uzeli socijalni program i koji su otišli, dugovali su četiri plate. Pisalo im je u raskidu ugovora o radu da će im plate biti isplaćene do kraja 2010, ali im još duguju - nekom jednu, nekom jednu i po platu, kako kome. Tako da ne znam čemu da se nadamo", kaže Negica Tošić.

Bivša predsednica štrajkačkog odbora kaže da su predstavnici pokrajinskih vlasti obećavali da će za štampariju kupiti novu mašinu, što je zaposlenima ulivalo nadu da će proizvodnja biti pokrenuta. "U tom slučaju verovatno ne bismo otišli. Čekali smo skoro dve godine kupovinu te mašine i na kraju je rečeno da nema ništa od toga, pa je bilo besmisleno ostati u firmi", objašnjava ona. Dodaje i da su zaposleni ovih dana dobili radne knjižice, tako da očekuju da će im po prijavljivanju na biro konačno biti vraćeno pravo na lečenje o trošku osiguranja. (D.S.)

  • 1 NS

    10.01.2012 11:48
    ??
    Kako može da se štrajkuje u nečemu što neradi, što je praktično i ugašeno?
    Tokom štrajka sediš i ne radiš, ako se završi isto sediš i ne radiš. Dokaz: završio se štrajk pa sad više ni ne sede tamo.
  • btw...

    10.01.2012 08:30
    ...Forumovoj štampariji je kupljena "nova" rashodovana mašina u Sloveniji...
  • LaLa

    10.01.2012 07:37
    Dnevnik se već duže vreme štampa u ‚‚forzmu-mađar szo-u‚‚ i to je razlog zašto pokrainski sekretarijat za privredu na čijem je ćelu Pastor Ištvan ne odobrava sredstva za kupovinu nove mašine jer bi time smanjio prihod štamparije koju drži ‚‚svm‚‚ čiji je lider takođe on?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.