Ko i zašto hoće da maršira Novim Sadom?

Nekoliko desničarskih organizacija potpisanih kao "Patriotske snage Srbije" najavilo je za subotu skup povodom godišnjice bombardovanja, ali stručnjaci navode da je u pitanju perfidno maskiranje ekstremističkih organizacija pod plašt opravdanog besa zbog NATO agresije.
Nekoliko desničarskih organizacija potpisanih kao "Patriotske snage Srbije" najavilo je za subotu skup povodom godišnjice bombardovanja, ali stručnjaci navode da je u pitanju perfidno maskiranje ekstremističkih organizacija pod plašt opravdanog besa zbog NATO agresije.

Sociolog Vladimir Marković smatra da neofašističke organizacije žele da iskoriste emocije koje sećanje na bombardovanje Novog Sada budi među građanima za svoje ciljeve.

"Komemorativne skupove te vrste razne neofašističke organizacije prave ne zato što su antiratno nastrojene ili zato što hoće da odaju poštu nevinim žrtvama, već da bi manipulacijom emocijama uticali na određene delove društva za koje oni smatraju da su njihova ciljna grupa", smatra ovaj sociolog.

Marković navodi primer komemorativnih skupova koje neonacisti svake godine organizuju u Nemačkoj, gde pod maskom savezničkog bombardovanja Drezdena promovišu ideje Trećeg rajha. Prema njegovim rečima, domaći desničari su imali prilike u prošlosti da se pokažu kao antiratni i antiimerijalištički aktivisti, ali to nisu činili. "Ovakav skup nema za zadatak da na adekvatan način afirmiše antiimperijalistička osećanja koja nesumnjivo postoje u narodu. Za to je dobar primer leto prošle godine, kada je u Beogradu održana najveća NATO konferencija u Srbiji – prilikom tog događaja isti ti neofašisti su ćutali i nije im padalo na pamet da protestuju", kaže Marković.

Rehabilitacija Mihailovića - vetar u leđa

Istoričar Milivoj Bešlin smatra momenat u kom se Srbija trenuno nalazi prekretnicom u budućim društvenim odnosima. Prema njegovim rečima, vlast šalje podršku ovakvim organizacijama rehabilitovanjem Draže Mihailovića, dok je javnost inertna po tom pitanju.

"Rehabilitacija Mihailovića, a rekao bih i favorizovanje četničkog pokreta je svakako povezano sa bujanjem nacionalizma i ovakvih organizacija. U tom kontekstu, rehabilitacija je vetar u jedra svima onima koji najavljuju da će marširati centrom Novog Sada", kaže Bešlin.

Skup pod nazivom "Nato dahije – marš iz Srbije" zakazan je na Trgu slobode za subotu, 24. mart, sa početkom u 17h. Iz novosadske policije još uvek nismo dobili odgovor da li je skup prijavljen, kao ni da li će desničarima biti dozvoljeno okupljanje. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Dugometrazni

    24.03.2012 16:49
    -crtani film
    Ma sta nalulpeta u komentaruuuuu?!

    Dobitna kombinacija:
    Vuk,Draza,Canak i "Antifu"?
    A sta je to pobogu?

    U pravu si, smesan kao crtani film.
    Zastrasujuce je neznanje i informacije kojima vi baratate. Iskreno se bojim da ce ljudi iz gluposti upropastiti sebi i drugima zivote.Ponovo.
    Sasvim je jasno da ti nisi suporter nijedne politicke opcije.


  • Izvinjavam Se!

    24.03.2012 16:19
    @ Ljubica - sunce malo, 90e jesu vase zlatno doba. Za to se borite!

    Inace, pisem da bih se izvinio sto sam uopste ovde pridavao znacaj ovim nesrecnicima koje sad posmatram na Trgu. Pa bilo je vise lajkova na njihove pojedine bisere ovde nego sto ih ima na skupu. 54 sam izbrojao. 3 zastave. A dobro... ko ce po savrsenom vremenu izlaziti do grada... Patrijocke snage se nesto osipaju? Teska vremena za nepismenost i trenerkastvo, prijatelju moj... Dzavo ih odnijoooo!

    NOVI SAD ANTIFASISTICKI GRAD (-54 morona)
  • Piplfoks

    24.03.2012 14:56
    Samo ozbiljno retardiran, ekstremno glup ili krajnje zloban čovek može da priča o nekakvim geostrateškim razlozima bombardovanja u vreme kada je režim ove zemlje terorisao svoj narod, terorisao svoje komšije i svakoga koga je mogao terorisati radi ispunjavanja svojih sumanutih interesa. Iskreno rečeno, nije NATO nas bombardovao samo iz tih, opravdanih razloga, nego i iz mnogo podmuklijih i sebičnijih, ali da su njihove bombe bile dovoljno 'pametne' da završe samo na glavama Miloševićevih pristalica, juče bih ja otvarao šampanjac i slavio smrt svakog govneta koje nam je ogadilo devedesete. Ovako kako je, muka mi je i od jednih i drugih, mada od ovih što 'obeležavaju' malo više, pošto njih gledam pod prozorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti