Novi ugovor o pravima radnika

Predstavnici Gradskog veća i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti potpisali su Poseban kolektivni ugovor za javna preduzeća grada, koji će važiti naredne tri godine.

Predstavnici Gradskog veća i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti potpisali su Poseban kolektivni ugovor za javna preduzeća grada, koji će važiti naredne tri godine.

Predsednik Sindikata, Zoran Radosavljević, kaže da je sačuvan okvir prethodnog kolektivnog ugovora, ali da su određena prava donekle smanjena. Ipak, ona predstavljaju minimum ispod kojeg poslodavci neće moći da idu, a ugovor ostavlja mogućnost da se na nivou preduzeća ostvare veća prava, objašnjava Radosavljević.  

"Nije okrnjeno ni jedno radničko pravo u tom delu, koje je bilo prethodno regulisano kroz otkazane članove ugovora. Garatnovani su regres, topli obrok, otpremnine i sve što je imao raniji kolektivni ugovor. Mislim da smo postigli saglasnost koja je u trenutnoj situaciji bila jedino moguća i izvodljiva", kaže Radosavljević.

Za razliku od ranijeg kolektivnog ugovora, koji je predviđao tri prosečne plate za otpremninu, sada je kao minimum dat raspon od tri četvrtine do jedne cele zarade. Član Gradskog veća Milan Đukić kaže da je ovim ugovorom zaposlenima u javnim gradskim preduzećima dat stepen zaštite kakav u drugim sektorima ne postoji. On potvrđuje da novi ugovor neće omogućiti lakše rešavanje problema viška zaposlenih u gradskim preduzećima, na šta su se ranije žalili pojedini direktori gradskih preduzeća.  

"To pitanje je regulisano Zakonom o radu i mi tu, što se tiče kolektivnog ugovora, nismo mogli da ugovorimo nešto mimo toga. Morate sačekati kolektivne ugovore kod poslodavaca da biste tačno videli koji su uslovi za koje preduzeće. Stvari se ovim ugovorom neće na prečac rešiti, niti se mogu generalizovati", kaže Đukić.

Nakon potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, trebalo bi da uslede pregovori na nivou preduzeća, koji bi trebalo da rezultiraju potpisivanjem kolektivnog ugovora s poslodavcima, za šte je predviđen rok od 45 dana. Tada bi moglo da se utvrdi da li i u kojim preduzećima postoji tehnološki višak, ali se u sindikatu protive tome, smatrajući da smanjenje broja zaposlenih treba vršiti isključivo kroz prirodan odliv radnika, odnosno odlascima u penziju. (D.S.)

  • djeki

    06.04.2010 10:21
    DDD
    Pa šta je svako pojedinačno uradio da se stanje u sindikatu promeni i da se ljudi bore i za sebe i za kolege? Najlakše je kritikovati, a ne znati kako rešiti problem. Svako neka uradi šta može, a to nije samo plaćanje članarine! To treba svima da bude jasno ako se želi stvoriti jak front protiv ovih nadobudnih šefova, načelnika, rukovodioca, itd. koji se ponašaju da je sve njihovo.
  • Lala

    04.04.2010 18:45
    @ Sose razne
    Taj čovak ma kako izgledao se ipak bori i za neke druge ljude. Njemu je manje važno nego radnicima šta će biti jer je on bezbedan u sindikatu. Tako da bolje prestanite da glumite nikad zadovoljene sose i borite se za bolje sutra na forumu neke radio stanice već uradite nešto konstruktivno da bi i vama i onima pored vas bilo bolje a to ovaj čovek ipak radi.
  • sosa

    04.04.2010 08:31
    @Napoleon
    Ne znam brale o čemu ti govoriš, a ja samo iznosim svoj utisak povodom nedužnog zadriglog reprezentativnog sindikalca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti