Masline i losos u SAD nisu zdrava hrana

Ono što smo dosad jeli kao zdravu hranu, možda se ubuduće više neće tako zvati.

Ta promena bi najpre mogla da se dogodi u Sjedinjenim Američkim Državama gde Agencija za hranu i lekove (FDA) razmatra da uvede nove kriterijume za oznaku zdrave hrane. Ako je proizvod bogat voćem ili je označen kao salata, ne mora da znači da je reč o zdravoj hrani, smatra FDA, zbog čega namerava da promeni propise o tome koja hrana može da nosi ovaj privlačni atribut.

Sadašnja pravila zasnovana su na uverenjima iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka kada su masti bile veoma nepoželjne, a ugljeni hidrati promovisani kao dobri i korisni. Proizvodi mogu trenutno u Americi da se označavaju kao zdravi samo ukoliko ispunjavaju kriterijume o udelu pojedinih sastojaka (masti, zasićenih masti, soli, šećera i hranljivih sastojaka kao što je kalcijum) bez obzira na to da li je reč o voću, ribi, žitaricama ili prerađenoj hrani.

Tako bi, prema važećim standardima, proizvodi sa niskim sadržajem masnoće, kao na primer nemasni puding, ili zaslađene žitarice, mogli da se etiketiraju kao zdravi, dok se za orahe, avokado, masline ili losos to ne bi moglo reći zbog veće količine masti, iako je tu reč o takozvanim zdravim mastima.

Međutim, prošle godine objavljene smernice za ishranu preporučuju upravo orašaste plodove, semenke i ribu kao deo uravnotežene ishrane, pa su potrošači, uzimajući u obzir ova dva suprotstavljena mišljenja, na kraju dovedeni do zabune. Raskorak između toga šta je zdravo i onoga što može da nosi oznaku zdrave hrane, mogao bi da bude prevaziđen novom definicijom.

Od kada je pre 26 godina u SAD ukinuta zabrana da se hrana na pakovanjima označava kao zdrava, počeli su pritisci prehrambene industrije da se taj pojam što više proširi kako bi pod njega moglo da se podvede što više njihovih proizvoda. Američki mediji ocenjuju da je interesovanje potrošača za zdravu hranu u toj državi trenutno veće nego ikad, u čemu su naročito traženi organski i bezglutenski proizvodi.

Redefinisanje pojma zdrave hrane postalo je aktuelno krajem prošle godine kada je FDA upozorila jednog proizvođača da sa svog musli bara skine oznaku "zdrav", jer ima previše masnoće, iako ona potiče od badema. Dozvoljeno im je da i dalje koriste izraz "zdravo i ukusno" pošto je FDA procenila da to nije tvrdnja o hranljivoj vrednosti proizvoda, već više izraz filozofije kompanije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.