Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate

Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
Foto: Pixabay
Međutim, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu sprečiti pucanje ljuske i olakšati njihovo ljuštenje.
 
Prvo i osnovno, važno je da su jaja sveža. Kako biste proverili njihovu svežinu, možete isprobati trik s vodom, koji će vam pomoći da odredite starost jaja. 
Napunite zdelu vodom do polovine i pažljivo uronite jaja u vodu. Ako jaje potone na dno i ostane potpuno mirno, to je siguran znak da je jaje sveže, piše Klix.ba.
 
Takođe, preporučuje se korišćenje smeđih jaja jer su ljuske belih jaja obično krhkije. Uz ove osnovne savete, postoji još jedan trik koji može dodatno smanjiti mogućnost pucanja jaja tokom kuvanja.
Reč je o limunovom soku. Limunov sok deluje kao prirodna kiselina koja omekšava ljusku jaja. Kada ga dodate u vodu u kojoj kuvate jaja, on pomaže da se belance učvrsti unutar ljuske, čime se smanjuje rizik od izlivanja belanca ako ljuska slučajno pukne. Osim toga, limunov sok takođe olakšava ljuštenje jaja nakon kuvanja jer smanjuje prianjanje membrane uz belance.
 
Kako koristiti limunov sok?
 
Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.
 
Dodajte dve do tri kašike svežeg isceđenog limunovog soka.
 
Stavite lonac na vatru i kuvajte jaja kao i obično, u zavisnosti od toga da li želite meko ili tvrdo kuvano jaje.
 
Nakon kuvanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi