Bele pruge na piletini nisu dobra stvar

Novi video snimak udruženja "Compassion in World Farming" podstiče ljude da saznaju više o belim prugama na piletini koju jedu.

Naime, reč je o poremećaju koji se manifestuje na pilećim grudima, a koji prema studiji objavljenoj 2013. u italijanskom "Journalu of Animal Science", podiže nivo masti u mesu za 224 odsto i smanjuje udeo proteina.
Istraživanja objavljena u magazinu "Poultry Science" pokazala su isti ishod - smanjen udeo proteina i uvećan udeo masti u mesu s belim prugama.

Verovatno niste primetili bele pruge na svom mesu. Izgledaju poput belih brazdi po mišiću, a studija iz 2016. godine pokazala je da se "ozbiljnost tog problema povećala poslednjih godina", jer je pronađena u 96 odsto slučajeva od 285 testiranih komada mesa. Najvažnije, ovo stanje negativno utiče na meso, jer vam je potrebno više marinade i duže pripremanje da bi bila ukusna.

Kao uzrok širenja ove pojave naučnici navode povećanu potražnju za piletinom. Prosečni Amerikanac godišnje pojede oko 45 kilograma piletine, a ta brojka samo raste. Tržište podstiče farmere da uzgoje veće kokoške u kraćem vremenskom periodu. Prema istraživanjima, 1950. godine prosečno pile bi nakon 70 dana uzgoja težilo kilogram i po, dok danas teži tri kilograma nakon samo 47 dana uzgoja.

Ipak važno je naglasiti da bele pruge ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude. Nutricionista Džeklin London tvrdi da je piletina i dalje zdrava.

"Dok god je ne uvaljate u prezle i ne pečete u ulju, ona je dobar nemasni izvor proteina i bogata je vitaminima B i gvožđem", naglasio je, dodavši da pripazite da nije puna antibiotika i da je temeljno termički obrađena.

  • Veganka

    05.02.2017 22:21
    http://youtu.be/lk49AaXbZnI
    Pogledajte ovaj dokumentarac http://youtu.be/lk49AaXbZnI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.