Bele pruge na piletini nisu dobra stvar
Naime, reč je o poremećaju koji se manifestuje na pilećim grudima, a koji prema studiji objavljenoj 2013. u italijanskom "Journalu of Animal Science", podiže nivo masti u mesu za 224 odsto i smanjuje udeo proteina.
Istraživanja objavljena u magazinu "Poultry Science" pokazala su isti ishod - smanjen udeo proteina i uvećan udeo masti u mesu s belim prugama.
Verovatno niste primetili bele pruge na svom mesu. Izgledaju poput belih brazdi po mišiću, a studija iz 2016. godine pokazala je da se "ozbiljnost tog problema povećala poslednjih godina", jer je pronađena u 96 odsto slučajeva od 285 testiranih komada mesa. Najvažnije, ovo stanje negativno utiče na meso, jer vam je potrebno više marinade i duže pripremanje da bi bila ukusna.
Kao uzrok širenja ove pojave naučnici navode povećanu potražnju za piletinom. Prosečni Amerikanac godišnje pojede oko 45 kilograma piletine, a ta brojka samo raste. Tržište podstiče farmere da uzgoje veće kokoške u kraćem vremenskom periodu. Prema istraživanjima, 1950. godine prosečno pile bi nakon 70 dana uzgoja težilo kilogram i po, dok danas teži tri kilograma nakon samo 47 dana uzgoja.
Ipak važno je naglasiti da bele pruge ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude. Nutricionista Džeklin London tvrdi da je piletina i dalje zdrava.
"Dok god je ne uvaljate u prezle i ne pečete u ulju, ona je dobar nemasni izvor proteina i bogata je vitaminima B i gvožđem", naglasio je, dodavši da pripazite da nije puna antibiotika i da je temeljno termički obrađena.
Komentari 1
Veganka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar