Zašto viski s ledom ima bolji ukus?

Švedski naučnici proučavali su kako se ponaša mešavina alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju i došli do zaključka da njegovo razređivanje poboljšava ukus i miris.
Nakon "starenja" u buradima, jačina viskija je oko 55-65 odsto. Pre flaširanja, viski se razređuje vodom, čime mu se jačina smanjuje i do 40 odsto, piše Sputnjik. Prema naučnicima, neki ljubitelji viskija dodaju vodu da bi piće bilo ukusnije. Istraživači sa Univerziteta Lineus odlučili su da saznaju zašto razblaživanje poboljšava ukus viskija.
 
Po naučnicima, ukus i miris viskija potiču od aromatičnih ugljo-vodonika, na primer gvajakola — jedinjenja iz klase fenola (koje je, inače, zaslužno i za ukus paradajza). Gvajakol dolazi u viski iz treseta, koji se koristi kao gorivo tokom sušenja slada. Pošto se treset koristi samo u Škotskoj, količina gvajakola je posebno velika samo u škotskom viskiju, zbog čega piće ima karakterističan miris dima.
 
Naučnici su koristili računarski model kako bi videli kako se gvajakol ponaša u rastvoru vode i alkohola. Prvo su utvrdili da se alkohol rastvara u vodi neravnomerno i da se u koncentraciji od 40-45 odsto prikuplja, u osnovi, na granici sa vazduhom, odnosno na površini.
 
Gvajakol je amfipatska supstanca. To jest, ona se rastvara i alkoholom i vodom, ali sa alkoholom će se aktivnije kombinovati nego sa vodom. Pored vodonične veze, kao i sa vodom, molekul gvajakola ulazi sa alkoholom u aromatičnu interakciju: prsten gvajakol fenola je povezan sa etilenskom grupom molekula alkohola. Gde ima više alkohola, tu ima više i gvajakola, pa se molekuli ovog ugljo-vodonika takođe okupljaju na površini pića i počinju da isparavaju, čime se aroma pojačava, prenosi Sputnjik.
 
Po naučnicima, razređivanje viskija mora biti uravnoteženo. Prema istraživanju, količina gvajakola na površini viskija, a time i njegova aroma, povećava se razblaženjem viskija sa 45 na 27 odsto.
 
Za ukus alkoholnih pića nije odgovoran samo gvajakol, već i druge isparive amfipatske supstance, kao što su vanilin, etil-acetat i limonen. Ovo objašnjava zašto takva pića imaju snagu od 30 do 50 odsto.
 
Međutim, anetol koji daje anisovoj votki karakteristični miris, rastvorljiv je samo u alkoholu, tako da se piće zasnovano na njemu može razblažiti još više bez ikakvog ugrožavanja ukusa.
  • ime

    06.09.2017 21:49
    ka naselju
    @naselje
    Drzi se ti bolje rakije, seljacino I obrati paznju na to sto pises. Odvratan Johnny Walker I Balantines??? To kao ostavljas utisak da si prefinjeni ispijac viskija, a ono seljacina Iz pickovca.,
    Nisi ti Mujo Gej, nego obicna domaca pedercina....hahaha
  • Talisker Sky

    21.08.2017 14:02
    Tradicionalno niko u Skotskoj i Irsko ne pije dobar Whiskey sa ledom ili ne daj boze, sa vodom. To rade Amerikanci i ostatak sveta koji je tu naviku od njih pohvatao. Dobar whiskey se pije cist i hladan po ukusu. U tradicionalnim destilerijama/pabovima hladjenje zlatnog nektara se radilo malim kamencicima koji su se uvek drzali sa ledom.
  • naselje

    20.08.2017 16:04
    neka se drže votke
    Rusi (Sputnjik) i viski... :)
    Bolje neka se drže votke, viskiju ipak izgleda nisu dorasli.
    Viski jednostavno nema bolji ukus kada se pije sa ledom. Sem naravno onih najjeftinijih i najodvratnijih, poput crvenog džonija i običnog balantajnsa, gde led služi da suzbije odvratnost ukusa.
    Led, kao i držanje viskija na hladnom, jednostavno ubijaju sve arome tom divnom piću. Ako već treba sniziti alkoholnost sa pomenutih 55-60 ABV na 40%, kako bi se otvorio drugi spektar aroma, onda se to radi dodavanjem nekoliko kapi mlake vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima