Do kraja godine moguća nestašica putera u Evropi

Evropski proizvođači mleka upozorili su da će se EU do kraja godine suočiti sa krizom u snabdevanju puterom nakon što su rast tražnje i neravnoteža na tržištu pogurali cene tog proizvoda do istorijskog maksimuma.
Do kraja godine moguća nestašica putera u Evropi
Foto: Pixabay
"Postoji oskudica mleka u celom svetu nakon veoma niskih cena 2016. Do Božića neće biti moguće zadovoljiti tražnju", rekao je direktor "Arla foods" Peder Tuborg. "Arla foods" je jedna od najvećih mlečnih zadruga u svetu koja okuplja 12.500 farmera širom EU.
 
Poljoprivrednici su smanjili proizvodnju nakon velikog prošlogodišnjeg pada cena a ukidanje kvota za mleko u EU izbacilo je tržište iz ravnoteže. Tuborg je rekao da je manjak mleka, pavlake i putera "značajno" podstakao cene.
 
Arla će u septembru, treći uzastopni mesec, povećati cenu koju plaća poljoprivrednicima za mleko i to na 38,3 evrocenta za kilogram.
 
Puter je sada 150 odsto skuplji nego pre godinu dana i 100 kilograma košta 612 evra a očekuje se da manjak na tržištu EU do kraja godine dostigne 60.000 tona.
 
Evropska komisija tvrdi da to nije posledica manjka mleka nego promena u potrošnji u mlečnom sektoru.
 
"Do juna je veća proizvodnja u 19 članica i više nego nadoknadila smanjenje produkcije u ostalih devet članica, uključujući Francusku i Nemačku", rekli su za Euractiv.com izvori u Komisiji. Komisija očekuje da u 2017. ukupna proizvodnja mleka u EU bude za oko milion tona veća nego 2016.
 
"Bolja situacija je rezultat snažne konkurencije oko masne komponente mleka", rekao je taj zvaničnik EU i dodao da je "to uglavnom zbog toga što se masnije mleko usmerava u proizvodnju sira kako bi se zadovoljila snažna tražnja a sir proizvođačima nudi bolju zaradu od putera."
 
Manjak putera na tržištu posledica je i manjih isporuka tog proizvoda u uslovima velikog rasta izvoznog tržišta u SAD, gde se potrošači sve češće odlučuju za puter umesto margarin, smatra generalni sekretar udruženja poljoprivrednika i zadruga EU COPA i COGECA Peka Pesonen.
 
Pesonen kaže da farmeri žele da zadovolje tražnju za masnijim mlekom a ne za proizvodima čija je cena u padu i kojih ima u višku, poput obranog mleka u prahu.
 
"Ono što treba da bude rešeno je korelacija između cene putera i onoga što dobije proizvođač. Proizvođačke cene nisu povećane u meri u kojoj su cene putera. Lanac ishrane mora bolje da funkcioniše", istakao je Pesonen.
  • boki2

    01.09.2017 13:31
    maslac je kod nas 800 din ja ga bar tolko plaćam u Sireli i dobrog je kvaliteta barem što se mene i moje porodice tiče a taj Kravica Moglle (ili kako se već piše)nisu ni za da nekažem a 100grama ko zlato(120din)beli ko smrt pa ko voli nek izvoli
  • Bogatstvo

    01.09.2017 08:18
    Sa povećanjem od 150 posto cena maslaca u EU je 600 Evra, a kod nas je ona odavno preko 1000 Evra i niko nam nije saopštio razloge. Zar smo toliko bogati?
  • Čučuk Stana

    01.09.2017 08:12
    Evo šanse da nas preko reda prime u EU....kad poberemo puter sa kojekakvih glava biće i previše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima