Koje namirnice treba, a koje ne treba prati pre upotrebe

Iako nas od malih nogu uče da treba prati svu hranu pre jela ili kuvanja, nije uvek tako. Pojedine namirnice je potrebno dobro oprati, dok se za neke to ne preporučuje.
Koje namirnice treba, a koje ne treba prati pre upotrebe
Foto: Pixabay
Ove tri namirnice ne treba prati nikada:
 
1. Jaja 
 
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu. 
 
2. Testenine 
 
Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije neophodan za dobro sjedinjavanje sosa sa testeninom. Kuvana testenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok. 
 
3. Pečurke 
 
Pečurke dobro apsorbuju vodu, pa nije dobra ideja prati ih, ili ih potapati u vodu - izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju. Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka se uklanja četkicom.
 
Ovih pet namirnica bi trebalo uvek prati:
 
1. Voće i povrće s jestivom korom 
 
Iako je naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun, a namirnice dobro prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja. 
 
2. Voće i povrće s korom koja se ljušti 
 
Iako ćete oljuštiti koru, bakterije će, dok držite namirnice u rukama, dospeti na vašu kožu, s koje će preći na oguljeni deo koji jedete. Zato ih pre ljuštenja treba dobro oprati, pogotovo ako su u pitanju banane, mandarine, dinje...
 
3. Limenke i konzerve 
 
Iako zvuči čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki i konzervi pre otvaranja i istresanja hrane ili pića iz njih. Kažu da na njima može da se nalazi mnogo bakterija koje nakon otvaranja mogu da dospeju na hranu koju jedemo. 
 
4. Orašasti plodovi 
 
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne znate gde su bili skladišteni tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranjem se uklanja i fitinska kiselina koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a škodi ljudskom telu. 
 
5. Suvo voće 
 
Ova vrsta voća smatra se jednim od najprljavijih, naročito ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode, ili ga čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.
 
Meso možete da perete, ali i ne morate
 
Bakterije na svežem mesu mogu da budu opasne po zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga peru ovu namirnicu. Ostali to nikada ne rade zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija na rukama, sudoperi, radnim površinama u kuhinji... 
 
Stručnjaci ne mogu da se slože u vezi sa time koja od dve teorije je sasvim tačna, tako da odlučite sami. Većina bakterija se, inače, uništava kuvanjem. 
 
Ako ste u dilemi, a želite da se rešite viška krvi na mesu, prebrišite ga papirnim ubrusom umesto ispiranja vodom. Nakon toga dobro operite ruke sapunom i isperite ih vrućom vodom.
  • dvaput ortovani

    16.10.2017 19:17
    licno iskustvo
    kada operete sveze meso ono ne smrdi a ako je pokvareno meso premazano zastitnim slojem da se ne oseca pa ga operete onda ce zasmrdeti osim ako ga ne potope u neki otrov e onda nece smrdeti ni kada se opere ali ce te se otrovati i imacete temperaturu i krvarenje unutrasnjih organa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.