Kako očistiti jabuku od pesticida

Držanje jabuka pod vodom nekoliko sekundi nije dovoljno za uklanjanje pesticida, a naučnici imaju bolji savet.
Kako očistiti jabuku od pesticida
Foto: Pixabay

Naime, najbolji način za čišćenje jabuka od pesticida jeste potapanje u vodu i dodavanje sode bikarbone. Taj proces treba da traje 12 do 15 minuta. Drugi način da sprečite unos pesticida jeste da ogulite jabuku.

Naučnici s Univerziteta Masaćusets su testirali nekoliko načina da uklone pesticide s voća, a najboljim se pokazala soda bikarbona. Pesticidi mogu pomoći plodovima da opstanu i odbiju insekte, ali su štetni ukoliko se unose organizam. Njihovi efekti zavise od vrste pesticida i količine koja se unosi. Svetska zdravstvena organizacija poručuje da određeni pesticidi mogu štetno delovati na razvoj nervnog sistema fetusa i dece.

Neki ljudi se oslanjaju na kupovinu organske hrane, koja može biti veoma skupa, ali ni ona ne garantuje da se pesticidi ne koriste. Neke farme koriste organske pesticide, ali treba imati u vidu da prirodni pesticidi nisu nužno sigurniji.

Naučnici su potopili jabuke u fungicid i insekticid i držali ih u njima od nekoliko minuta, pa do celog dana. Potom su pokušali da operu pesticide ispod vode, držanjem u rastvorima i korišćenjem sode bikarbone u periodu od 15 minuta.

Najbolji rezultat je imala soda bikarbona. Nakon 15 minuta je pesticid nestao s kore voća. Međutim, tu su i loše vesti, jer je oko 20 odsto fungicida i četiri odsto insekticida voćka upila kroz koru i nisu mogli da se eliminišu.

Treba imati na umu da soda bikarbona nije neko čudo, kao i to što nema garancija da će delovati u slučaju nekog drugog voća. Zasad je ipak najbolje rešenje guljenje jabuka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.