FOTO: Voće koje verovatno nikada niste probali

Iako vam se može učiniti da su naši marketi prepuni različitog izbora voća, to je ipak samo mali delić onoga što nam priroda nudi.
U različitim delovima sveta popularno je različito voće. Ono za koje možda nikada niste ni čuli, negde u svetu se svakodnevno konzumira.
 
9. Rambutan
 
 
Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi poreklom iz Indonezije i Malezije, a takođe prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj reči rambut koja znači kosa.
 
Mekano i hrskavo, seme je jestivo, ali samo kada je skuvano. Nekada se verovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Ceo oguljeni plod, zajedno sa semenom, je jestiv.
 
8. Voće baobaba / adansonije
 
 
Ukus ovog voća je opisan kao "negde između grejpa, kruške i vanile." Ima dvostruko više kalcijuma od mleka, bogato je antioksidansima i ima šest puta više vitamina C od pomorandže.
 
U nekim delovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuvano. Od njega se prave sokovi, a koristi se i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj uniji prodaja voća baobaba postala je legalna tek 2008. godine.
 
7. Mangostan
 
 
Mangostan (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a takođe raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.
 
Često opisano kao ‘suptilni delikates’, ovo voće je jestivo i relativno bogato hranjivim materijama. Zbog ograničenja na uvoz, svež mangostan nije dostupan u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegde mogu pronaći konzervisani.
 
6. Nangka
 
 
Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg.
 
Voće je puno skroba i vlakana, a ukus se može uporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa ukusom ovog voća.
 
5. Drvena jabuka (Limonia)
 
 
Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njen plod ima oklop koji je ‘tvrd kao kamen’. Plod je lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.
 
Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana sa kokosovim mlekom. Od njega se pravi i jako popularno osvežavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.
 
4. Aguaje
 
 
Aguaje (Mauritia flexuosa), poznato i kao moriche palma, ita, buriti i canangucho je voće koje raste pored močvara i drugih vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.
 
Voće je jestivo sirovo, ima visok sadržaj vitamina C, a koristi se za proizvodnju sokova, pekmeza i sladoleda. Od njega se pravi i vino. Često se koristi i za lečenje opekotina, a niti iz stabla se koriste u proizvodnji konopaca. Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koji izazivaju rak.
 
3. Salak
 
 
Salak, ili zmijsko voće (Salacca zalacca) raste u Indoneziji, Maleziji i Brunejima. Ukus se poredi sa blago slatkim ukusom ananasa.
 
Uzgaja se u celoj Indoneziji, a postoji najmanje 30 sorti od koji se izdvajaju dve: Salak pondoh iz Yogyakarta pokrajine i Salak Bali sa ostrva Bali.
 
2. Monstera
 
 
Monstera (Monstera deliciosa) je biljka koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno do Kolumbije. Često se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.
 
Ako se jede nezrelo, moglo bi biti otrovno (treba mu godinu dana da sazre). Kada konačno sazre, ima ukus mešavine banane i ananasa, a sadrži pregršt vitamina C. Takođe pruža instant energiju i izdržljivost.
 
1. Cupuaçu
 
 
Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) je voće koje raste u tropskim prašumama Amazona i uzgaja se u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na severu Brazila.
 
Koristi se u proizvodnji slatkiša, zbog svog ‘čokoladnog ukusa ananasa’, a pored toga ima i jako lep miris. Smatra se super voćem jer je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanasa, kalcijum, selen, kao i vitamine A i C.
  • Pedja

    24.01.2018 15:16
    Njespula (japanska mušmula-lat. Eriobotrya japonica).Ima je i u nasim krajevima.
  • Stefan

    07.01.2018 23:53
    @Dordje, uparuvi si. Bas je gadan okus.

    Ja sam pre jedno 5 godina probao Mangostan, mogu reci da je odlican.
  • Djordje

    07.01.2018 19:58
    Divno
    Nangka, nisam probao nista ruznije od toga, imao sam priliku dva puta da probam i to je neki ukus boze sacuvaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.