Švedska priznala da je njeno nacionalno jelo poreklom iz Turske

Švedske ćuftice, naširoko poznato švedsko nacionalno jelo, zapravo potiču iz Turske.
Švedska je ovu vest saopštila nedavno, na svom zvaničnom Tviter profilu. 
 
"Naše ćuftice zapravo se zasnivaju na receptu kralja Karla XII koji je on doneo iz Turske početkom 18. veka. Držimo se činjenica!", navodi se. 
 
Još nije jasno zašto je Švedska odlučila da je sada pravo vreme da to saopšti, ali je njena izjava svakako pokrenula pravu lavinu reakcija. 
 
Turci su bili presrećni, pojedini Šveđani se zaprepastili, a na društvenim mrežama se, kako to obično biva, uskoro pojavila gomila šaljivih komentara. 
 
"Ceo moj život je laž", požalio se jedan Šveđanin na Tviteru. 
 
Pojedini Turci predložili su Švedskoj da ime jela promeni u "köfte", što je turski naziv za ćufte, prenosi B92
 
Kralj Karlo proveo je period između 1697. i 1718. godine u izgnanstvu u Osmanskom carstvu, a kada se opet vratio u Švedsku, osim recepta za ćufte, sa sobom je poneo i zrna kafe i recept za sarme. 
 
S obzirom na to da nije želela da započne kulinarski rat na Tviteru, Švedska je dodala da njeni stanovnici vole kafu više od ćufti, i da je u jednom trenutku čak postojala zabrana ispijanja ovog napitka.
  • gari

    03.05.2018 20:09
    Besmisleno je prepirati se oko toga šta je ko izmislio. Niko nije smišljao ništa od nule, svi su prepisivali jedni od drugih. I tako i treba.

    Po meni, ako mi smatramo da je sarma naše reprezentativno jelo, što da ne, iako nije izvorno naše. Isto i za norveški sutlijaš. :)
  • marko

    03.05.2018 15:14
    drzimo se cinjenica
    Turci su stepski narod koji je zaposeo jedan deo tadasnjeg "centra sveta" mediterana i preuzeo postojeca izmedju ostalog igastronomska dostignuca. da li su varijacije na temu mlevenja mesa nastale u vizantijskoj ili persijskoj kuhinji, nisam siguran, ali sam siguran da izvorno nisu Turske.
  • Ja

    03.05.2018 13:54
    Aaaaaa, zato ima toliko Turaka u Švecku ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima