Pivo smanjuje rizik od prerane smrti

Pivo, osim hedonističkog aspekta, nudi brojne zdravstvene pogodnosti - umerena konzumacija piva može imati povoljno dejstvo na zdravlje i pospešiti zdravo starenje.
Pivo smanjuje rizik od prerane smrti
Foto: Pixabay
Omiljeno i osvežavajuće pivo verovatno je alkoholno piće s najdužim stažem u ljudskoj istoriji. Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lekom i hranom. To drevno piće preživelo je do danas i steklo veliku popularnost, pa danas razlikujemo veliki broj različitih vrsta, ukusa i boja piva.
 
U pivu se uživa, s njim se povezuju druženja i opuštanje u krugu dragih ljudi, međutim naučna istraživanja novijeg datuma otkrivaju da pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne zdravstvene pogodnosti. Tako, studije svedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na cirkulaciju, krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Istovremeno, klinička ispitivanja na Hebrew univerzitetu u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog statusa nakon konzumacije piva dnevno što svedoči o njegovom povoljnom učinku na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prenosi N1.
 
No, možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja je ono o uticaju umerene konzumacije pive na dugovečnost. Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je po prvi put ispitivala uticaj napitka na dugovečnost. Istražujući uticaj piva na gene, naučnici su došli do zanimljivih zaključaka.
 
Najnovija studija dala je dodatan podsticaj umerenoj konzumaciji piva. Studija na Univerzitetu u Kaliforniji trajala je 14 godina i proučavala je uticaj životnog stila 1.700 osoba starijih od 90 godina na životni vek. Istraživači su otkrili kako su osobe koje su dnevno pile dve čaše piva (2 x 3 dL) ili vina (2 x 1,5 dL) imale 18 odsto manji rizik od prerane smrti. Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vežbali 15 do 45 minuta dnevno smanjili su taj rizik za "samo" 11 odsto.
  • Gorki

    04.07.2018 16:09
    Quality afterall
    Pretpostavljam da je studija izvedena korišćenjem piva, a ne tečnosti sa ukusom piva koju proizvode multinacionalne kompanije u našim velikim pivarama.
  • dvebebe

    02.07.2018 21:42
    jasna stvar
    moras piti i vezbati da naguras 30% :)
  • KirkaYU

    02.07.2018 14:08
    -
    Znam neke koji su već postali besmrtni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.