Menu 021

"Džem" od slanine - ukusan i jednostavan namaz

Džem je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve.
Život 23.08.2018. | 07:59
Foto: Pixabay
Sastojci za 2 dl "džema":
 
- 225 g slanine ili pančete
- 350 g zrelog paradajza
- ½ žutog luka
- 25 g smeđeg šećera
- 1 kašika belog šećera
-  ½ kašičice soli
- 1 kašika slatke dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice mlevene gorušice
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- prstohvat mrvljenog čilija
 
Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.
 
Priprema:
 
Slaninu isecite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.
 
Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
 
Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.
 
Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da "džem" ne zagori. Tečnost se mora smanjiti i džem mora postati gust i lepljiv.
 
Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
 
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje.
Autor: Volim meso
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • ns
    23.08.2018 21:37
    ns@gmail.com
    Odlican recept, samo treba stati posle slanine paradajza i luka i odmah konzumirati sveze.
  • @rak
    23.08.2018 10:28
    Prava domaca slanina nije kancerogena. Ona uopste nije losa po zdravlje, narocito sapunjara.
  • Rak
    23.08.2018 09:24
    Slanina spada u kancerogene prve kategorije.
    http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
  • ns
    23.08.2018 08:10
    bogohuljenje i najviši stepen jeresa, žali bože slanine, ko ne vole nek ne uzima al da je sj*bava nekakvim "džemom" ni u ludilu, za to postoji mast na koju se stavi ta aleva paprika, bitno je samo novo izmišljati, fuj

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest