"Džem" od slanine - ukusan i jednostavan namaz

Džem je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve.
"Džem" od slanine - ukusan i jednostavan namaz
Foto: Pixabay
Sastojci za 2 dl "džema":
 
- 225 g slanine ili pančete
- 350 g zrelog paradajza
- ½ žutog luka
- 25 g smeđeg šećera
- 1 kašika belog šećera
-  ½ kašičice soli
- 1 kašika slatke dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice mlevene gorušice
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- prstohvat mrvljenog čilija
 
Za pripremu ovog džema odaberite jako zreo i sočan paradajz. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u prodavnicama sa začinima.
 
Priprema:
 
Slaninu isecite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.
 
Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masti na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli da zagore.
 
Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk. Trake slanine izmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, poklopite lonac.
 
Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da "džem" ne zagori. Tečnost se mora smanjiti i džem mora postati gust i lepljiv.
 
Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
 
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u frižideru do dve nedelje.
  • ns

    23.08.2018 21:37
    ns@gmail.com
    Odlican recept, samo treba stati posle slanine paradajza i luka i odmah konzumirati sveze.
  • @rak

    23.08.2018 10:28
    Prava domaca slanina nije kancerogena. Ona uopste nije losa po zdravlje, narocito sapunjara.
  • Rak

    23.08.2018 09:24
    Slanina spada u kancerogene prve kategorije.
    http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.