Šta jesti pre, a šta posle vežbanja

Obećali ste sebi da od Nove godine krećete u teretanu i što je još važnije, obećanje ste ispunili?

Obećali ste sebi da od Nove godine krećete u teretanu i što je još važnije, obećanje ste ispunili?

Odlično, sad vam je samo potrebna istrajnost, ali i znanje o tome koju vrstu namirnica treba da jedete pre i posle vežbanja.

Osnovno pravilo je da na trening ne idete siti, ali ni gladni. U prvom slučaju, nećete moći da se koncentrišete na vežbanje, a u drugom, vaši mišići pate jer im je potrebna energija.

Najbolje je jesti dva sata pre treninga i to obrok koji sadrži 40 posto ugljenih hidrata, 40 odsto proteina i 20 procenata masti. Ako ne stignete da unesete ovakav obrok, uzmite užinu koja će vam zavarati glad i pomoći da izgurate trening. Izbegavajte namirnice bogate mastima i vlaknima. Vodite računa da u užini ima ugljenih hidrata i ne pravite grešku većine muškaraca koji pre treninga jedu proteinsku tablu.

Zabluda je da odmah posle vežbanja mišiće treba nahraniti proteinima. I zato, pre nego što uzmete šniclu, bolje prvo pojedite neku voćku kako biste vratili insulin u granice normale. Dakle, prvo nahranite telo ugljenim hidratima, pa tek onda proteinima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.