Leti glava češće boli

Najnovije studije ukazuju da rizik od pojave glavobolje skače osam posto za svaki temperaturni rast od 9 stepeni. S vrućinom dolazi do pritiska na nervne završetke i sinuse.
Najnovije studije ukazuju da rizik od pojave glavobolje skače osam posto za svaki temperaturni rast od 9 stepeni. S vrućinom dolazi do pritiska na nervne završetke i sinuse.

Vrućina može prouzrokovati proširenje krvnih sudova u lobanji koje pritiskaju nervne završetke i dolazi do vrlo osetljive situacije. Ovo može rezultirati da i normalan protok krvi osećate kao probadajući bol u lobanji.

Glavobolje zbog napetosti često su posledica ukočenog vrata, čela i lica. Napetost može biti posledica raznih uzroka, od stresa do umora. A prevelika mišićna napetost iritira nervne završetke i proizvodi bol.

Ne trpite bol već popijte tabletu i pokušajte da opustite mišiće.

Ovakve glavobolje najbolje ćete sprečiti redovnom fizičkom aktivnošću. Osobe koje često sede ili leže imaju 14 posto veće šanse da razviju glavobolju nego fizički aktivni. Vežbanje je prirodni način opuštanja, jača krvne sudove i sprečava upalne procese.

Sinusne glavobolje posledica su iritacije sinusa, a uzrok im može biti prehlada, alergije, prejaki parfem, promaja, hladnoća...Upaljeni sinusi izazivaju bolne glavobolje.

Pritisak u sinusima trebalo bi da odgovara atmosferskom priitsku ali ako već imate problema, a u susret vam stiže nagla letnja oluja sinusi se ne mogu dovoljno dobro prilagoditi, a vi se osećate kao da vas je neko udario letvom između obrva.

Preko očiju stavite toplu krpu i poslužite se nazalnim sprejem koji će ukloniti začepljenje. Potraje li duže od 4 dana, posetite lekara.

Filtere u klima-uređajima zamenite onima koji onemogućuju prolazak čestica polena, prašine i buđi. Ako ste skloni alergijama dva puta nedeljno pročistite sinuse slanim rastvorom.

Migrenu koja zna da traje danima i prati je mučnina može podstaknuti niz stvari, od jarke svetlosti, premalo ili previše sna, gladi, hormonalne neravnoteže...Čini se da je u većini slučajeva presudna genetika jer mnogi imaju roditelje ili druge bliske srodnike koji pate od migrene.

Uobičajeni lekovi često ne nude olakšanje. Pokušajte s vrećicom leda ili efikasnijim lekovima koje će prepisati vaš lekar.

U svrhu prevencije kontrolišite nivo magnezijuma u krvi - možda vam trebaju dodaci ishrani. Ovaj mineral je povezan sa serotoninom koji reguliše funkciju krvnih sudova. Mnogi su olakšanje od migrene pronašli u akupunkturi, a kod nekih se uspešnim pokazala i inekcija botoksa u čelo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.