Svaka četvrta kocka leda sadrži bakterije
Rezultati hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske, prema studiji koja će ovih dana biti i zvanično objavljena, pokazuju da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E.coli, pseudomonas i enterokoki, a one mogu izazvati gastrointestinalne probleme.
Predsednik Udruženja švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, loše održavaju i čiste, a ne na kvalitet vode.
Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnete prijave, zbog ocene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su led konzumirali.
Međutim, s time se ne slaže jedno od vodećih švajcarskih udruženja za zaštitu potrošača. Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kaže direktorka tog udruženja Sara Stalder.
Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine. "Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inostranstvu pa se tako moramo ponašati i u Švajcarskoj", dodala je Stalder.
Autor: Hina
Komentari 1
Barista
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar