Tetovaže podižu imunitet?

Tetovaže često imaju lošu reputaciju zbog mnogih predrasuda povezanih sa njima, ali čini se da bi osobe koje ih nose, mogle da imaju određene zdravstvene prednosti, pokazali su rezultati studije objavljene ove godine u Američkom magazinu ljudske biologije.

Istraživači su otkrili da bi tetoviranje moglo da ima pozitivno dejstvo na imunološki sistem osobe, povećavajući šanse da se bolje bori protiv raznih infekcija.

Istraživači su proučavali grupu ljudi čije su uzorke pljuvačke skupili pre i posle tetovaže, a u njima merili nivo imunoglobina A i kortizola, hormona stresa.

Iako su se nivoi imunoglobina znatno smanjili kod onih koji su dobijali svoju prvu tetovažu, kod osoba koje su već imale tetovaže nije se primetilo veliko smanjenje ovog antitela.

Naučnici su zaključili da to znači da je telo tih osoba razvilo veći imunitet i da je tetoviranje ojačalo njihov organizam.

Iako to ne znači da osobe koje nemaju tetovaže treba da se tetoviraju, oni koji već imaju mastilo na svom telu sada mogu da budu još zadovoljniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.