Niko se ne vakciniše protiv gripa

Izveštaji epidemioloških službi u Srbiji pokazuju da je interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa veoma slabo.

Izveštaji epidemioloških službi u Srbiji  pokazuju da je interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa veoma slabo. Činjenica je da u Srbiji nikada nije bilo preterano velikog interesovanja za vakcinaciju protiv gripa: vakciniše se tek tri do četiri odsto stanovništva, ali su prošle godine do ovog perioda gotovo sve sezonske vakcine već bile utrošene.

U Beogradu je, recimo, za 20 dana od početka vakcinacije, utrošeno samo 22.500 doza. To je tek četvrtina od 87.778 vakcina, koliko je ove sezone nabavljeno za zaštitu najugroženijeg stanovništva u glavnom gradu.

Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" završio je raspodelu vakcine protiv sezonskog gripa u čitavoj Srbiji, a u hladnjačama je od ukupno nabavljenih 374.000 ostalo još samo 43.899 doza. Sandra Čerin, portparol Instituta, kaže da će one do kraja nedelje biti isporučene zdravstvenim ustanovama.

"Interesovanje za vakcinaciju je slabo" kaže dr Predrag Kon, epidemiolog, ne želeći da se upušta u objašnjenja zašto ni pacijenti kod kojih "običan" grip može ozbiljno da se iskomplikuje ne zavrću rukav.

Izvesno je, međutim, da je "bojkot" sezonske vakcine, koja je po strukturi trosojna i sadrži i virus H1N1, bar delom posledica svega onoga što se dešavalo vezano za pandemiju H1N1.

  • Andro

    09.11.2010 19:37
    ...
    ...a i zbog čega bi?
  • Shen

    09.11.2010 10:32
    ...
    ..od vakcinacije nista..again..
  • 09.11.2010 01:35
    kada bi gradjani sve ovako lose vladine ponude bojkotovali kao vakcinu, ne bi bilo ovolikog velikog poskupljena i bar za malo bi se vlst promenula

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.