Ishrana tokom menstrualnog ciklusa

Ženski organizam tokom mesec dana pretrpi poprilično velike promene.
Oscilacije su naročito primetne u hormonskom statusu, menja se sastav i gubite krv. Zato je potrebno da ishranu prilagodite od nedelje do nedelje, a Tatjana Jevđović, holistički terapeut, kaže za portal “Super žena” i da značajna pomoć damama mogu biti i eterična ulja.
 
"Nedelju dana posle ciklusa počinje režim "obnove organizma". Započnite ovaj program prvog dana od prestanka krvarenja, a svaka faza neka traje sedam dana", savetuje Alisa Viti, funkcionalni nutricionista i autor knjige "Ženski kôd". 
 
Ovo je njen plan ishrane: 
 
Sedam dana posle ciklusa folikularna faza - sveža i fermentisana hrana 
 
Nivo estrogena u ovom periodu raste. Zato su najbolji izbor brokoli, kiseli kupus, pasulj. 
 
14 dana posle ciklusa faza ovulacije - ceđeni sokovi i sveže povrće 
 
Hrana bogata vlaknima i antioksidantima pomoći će da se nivo estrogena dovede u red. Navalite na sveže voće i povrće, cedite sveže sokove. Uvrstite kelj što više u ovoj fazi. 
 
21 dan posle ciklusa lutealna faza - zelene biljke i žitarice 
 
Sada i progesterone i estrogen "divljaju", pa možete imati veoma snažne oscilacije raspoloženja. Zato birajte namirnice bogate vitaminom B, koji će podstaći proizvodnju serotonina.
 
Preporučuju se kinoa i heljda, žitarice koje mogu da odigraju ključnu ulogu u ovom periodu. Na meni uvrstite i što više zelenog povrća. 
 
28. dan i menstrualna faza - kvalitetne masti i sveže povrće 
 
Nivo hormona se vraća u normalu. Na vašem meniju neka budu namirnice kao što su losos, avokado, one će raspoloženje držati "pod kontrolom”. Takođe, pripremajte obroke sa mladim krompirom, bundevom, šargarepu i boraniju. 
 
S druge strane, Tatjana Jevđović, holistički terapeut, objašnjava da, osim ishrane, dodatna pomoć mogu biti i eterična ulja. Savetuje da ih koristite i tokom ciklusa, ali i tokom "običnih dana", pažljivo, a najbolje u lampama za aromaterapiju ili masažnim uljima i kremama. 
 
"Svakoj ženi ne prija isto ulje, ali recimo svima savetujem ulje čempresa kod obilnih krvarenja. Efekat poboljšanja postići ćete i eteričnim uljem germanijuma ili biljke neroli, koja je u stvari gorka pomorandža. Nema sumnje da ova ulja pomažu, samo je važno da se ne nanose direktno na kožu", objašnjava sagovornica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.