Pametni zavoj signalizira kada se pojavi infekcija

Naučnici s Univerziteta Svonzi izumeli su pametni zavoj koji prati kako zarasta rana i šalje poruku lekaru.

Zavoj bi trebalo da bude u upotrebi od sledeće godine.

Tanki senzori registruju infekciju i poboljšavaju zgrušavanje krvi. Takođe, ovi senzori mogu biti povezani sa pametnim telefonima, te se putem aplikacije može pratiti zdravlje, što može biti ključno za proces oporavka.

"Tradicionalna medicina je ona gde se pacijentima propisuje terapija svaki mesec ili svaka tri meseca. Budućnost je u postojanju raznih vrsta terapija koje se kreiraju za pojedince na osnovnu njihovog životnog stila i obrazaca. Ponekad se pacijenti toliko plaše lekara da im kažu da je sve uredu, ali za tim više nema potrebe. U novom 5G svetu lekari i pacijenti mogu da rade zajedno na rešavanju problema", rekao je profesor Mark Klement.

Klinička testiranja se već sprvode. Zavoj ispušta žutu tečnost ako je uočena infekcija rane u samom početku.

Prošle godine saopšteno je kako se radi na zavojima od oklopa rakova koji će pomoći u bržem zarastanju rane. Ključni sastojak je mineral koji se zove kitozan koji se nalazi u rakovima. Poznat je kao ubica bakterija i vekovima se koristi u Kini za lečenje rana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.