Naučnici napravili 3D "flaster" za srce

Tim biomedicinskih inženjera na Univerzitetu u Minesoti stvorio je revolucionarnu 3D "zakrpu", koja pomaže u krpljenju oštećenog tkiva srca posle infarkta.
Naučnici napravili 3D "flaster" za srce
Foto: Pixabay

Otkriće je veliki korak ka lečenju pacijenata koji su preživeli moždani udar i objavljeno je u časopisu "Circulation Research".

Tokom srčanog udara, srčani mišić gubi dotok krvi i njegove ćelije počinju da odumiru. Naše telo ne može da zameni ćelije srca, pa se u njemu stvaraju ožiljačna tkiva, što onda povećava šanse za nove srčane probleme.

U novoj studiji, istraživači Univerziteta u Minesoti, Univerziteta u Viskonsinu i Univerziteta u Alabami koristili su lasersku 3D štampu, kako bi matične ćelije dobijene iz srca odraslog čoveka ugradili u poseban okvir, kako bi one mogle da rastu i razvijaju se.

Kada su dobijeni komad tkiva ugradili u srce miša koji je preživeo dve simulacije infarkta, istraživači su primetili poboljšane srčane funkcije već posle dve nedelje.

Pošto se "zakrpa" pravi od ćelija i gradivnih proteina iz samog srca, dalje operacije nisu potrebne.

Ipak, još smo daleko od primene ovakvog "flastera" na ljudima. Sledeći korak je ispitivanje njegove efikasnosti na srcu svinje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.