Namirnice koje izbacuju nikotin iz organizma

Pušenje je štetno za zdravlje i toga smo svi svesni. Međutim, i pored toga, neki ljudi ne mogu da se oslobode ove navike.
Namirnice koje izbacuju nikotin iz organizma
Foto: Pixabay

S druge strane, ako ste godinama bili pušač i uspeli ste da ostavite cigarete, posledice konzumiranja nikotina mogu trajati godinama.

Pušenje smanjuje količinu vitamina C, E i A. Ovi vitamini mogu zaštititi pluća od oštećenja, pa i kada prestanete da pušite, obavezno u vašu ishranu uključite i namirnice bogate ovim vitaminima.

1. Brokoli je bogat izvor vitamina C i B5. Takođe, pomaže i u gubitku telesne mase, a dobar je i za trudnice.

2. Sok od pomorandže takođe je bogat vitaminima C, i ubrzava metabolizam vašeg tela. Ukoliko redovno jedete pomorandže, manje ćete patiti od stresa.

3. Sok od šargarepe je dobar za kožu, koju nikotin takođe oštećuje. Osim toga, ovo povrće obiluje vitaminima A, C, K, i B.

4. Spanać je najbolje tamnozeleno lisnato povrće jer, ne samo što je bogat vitaminima, nego sadrži i folnu kiselinu.

5. Nar podstiče cirkulaciju krvi. Stoga, ako želite da smanjite potrebu za nikotinom, jedite nar. Pored nara, pušačima se preporučuje da jedu i kivi.

6. Voda je odličan saveznik u borbi protiv pušenja. Prema mnogim istraživanjima, ako želite da ostavite cigarete i smanjite nivo nikotina u organizmu, pijte puno vode jer pušenje dovodi do dehidracije.

  • .....

    03.05.2017 09:29
    Zato sto si promasila temu, od silnog zelenisa ti se smanjio mozak na velicinu veverice pa ne mozes da rasmisljas kako treba Ovo nije lista zdravih namirnica za koje si se ti uhvatila, nego lista namirnica koje izbacuju nikotim iz organizma.
  • Veganka

    02.05.2017 23:03
    https://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Kako to da na listi zdravih namirnica ponovo nema "neophhodnog" mesa, mleka i jaja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.