Poremećaj srčanog ritma direktno povezan sa ispijanjem piva

Nemački naučnici doveli su u direktnu vezu poremećaje srčanog ritma, poznatije kao aritmije sa konzumacijom alkohola.
Poremećaj srčanog ritma direktno povezan sa ispijanjem piva
Foto: Pixabay
Istraživanje naučnika sa minhenskog univerzitetskog medicinskog centra objavljeni su u časopisu "European Heart Journal". Reč je o prvoj većoj studiji o pojavi srčanih aritmija neposredno nakon konzumiranja alkoholnog pića.
 
U ranijim manje opsežnim istraživanjima naučnici su povezivali teški alkoholizam s kraćim razdobljima aritmija ili, u ređim slučajevima fibrilacije arterija, a oba se javljalo kod osoba koje u anamnezi nisu imale srčanih problema.
 
Takva pojava u medicini je poznata kao sindrom prazničnog srca. Reč je o poremećaju srčanog ritma koji se javlja kod zdravih ljudi kao posledica konzumacije alkohola, nedovoljnog unosa tečnosti (dehidracije) i stresa. Ime je dobila po tome što se najčešće javlja u vreme praznika i vikendom.
 
Minhenski naučnici su 2015. testirali oko 3.000 dobrovoljaca tokom 16 dana trajanja tradicionalnog Oktoberfesta koji svake godine poseti oko šest miliona posetilaca, a popije se oko sedam miliona litara piva. Grupa dobrovoljaca, prosečne starosti 35 godina, dobila je elektrokardiograme putem aplikacije na pametnim telefonima i alkotest.
 
Ustanovljeno je da je 30 odsto ispitanika nakon konzumiranja piva imalo srčanu aritmiju, a 26 odsto sinusnu tahikardiju, odnosno preko 100 otkucaja u minuti. Poređenja radi, ranija studija je pokazala da između jedan i četiri odsto opšte populacije pati od povremenih aritmija.
 
"Što su više piva konzumirali, neki su ispitanici imali više palpitacija", rekao je vođa studije dr Moric Siner. "U nekim slučajevima smo evidentirali i arterijsku fibrilaciju. Ovakvo stanje vremenom može dovesti do srčanog udara ili do srčane insuficijencije ili prestanka rada srca."
 
Prosečna količina konzumiranog alkohola bila je 0,85 g/kg, a kod nekih je osoba izmereno i do 0,3 promila alkohola u krvi, što je najviša dopuštena količina. "Sve preko te količine može rezultirati trovanjem alkoholom", kazao je Sinner, dodavši da to zavisi od konstitucije pojedinca.
  • Mjau

    17.05.2017 08:57
    Sport i voda su smrt. Samo alkohol i kafane za nešto.
  • Pomorac

    17.05.2017 08:12
    0.3 promila? Pa ja sam mislio da su oni pili...
  • Mile

    17.05.2017 06:26
    Posle 10og imam 15 otkucaja u minuti,mene smiruje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.