Nemojte piti vodu iz flaše koja je stajala u kolima

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.
Naime, ako je temperatura 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će dostići 45 stepeni i to nakon samo pola sata mirovanja. U letnjim mesecima, pak, temperature u automobilu mogu dostići i do 70 stepeni. 
 
Na tako ekstremnim temperaturama nije poželjno sesti u automobil, ali ni napiti se vode iz flaše koja je stajala unutra. 
 
Naime, studije su pokazale da plastične flaše prilikom zagrevanja ispuštaju štetni bisfenol A koji u telu oponaša estrogen, izaziva hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput gojaznosti i dijabetesa. 
 
Na visokim temperaturama plastična ambalaža izaziva i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za ljudski organizam. 
 
Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim flašama čuvajte na hladnom i suvom mestu.
  • Invekta

    26.09.2017 08:50
    Mozda je bilo zdravije piti iz stakla, opet sstaklo uzmes pa sterilises, to stoji. A sto se tice zagadjivanja okoline i bacanja smeca to je vec do svesti gradjana koja nikako da se probudi. A sa druge strane kada bise vise posvetila paznja kobtroli otpada sve bi bilo drugacije.
  • Eko End

    24.09.2017 17:24
    Plasticna ambalaza
    Nase zdravlje je bilo mnogo bolje kad smo koristili staklenu ambalazu a i manje se bacala u reke i kanale za razliku od plasticnih flasa gde ih ima svuda oko nas.
  • Мунгос

    11.06.2017 09:13
    Већи је проблем што ми не знамо да ли је флаша била изложена сунцу у пакетима испред продавнице.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.