Vakcina protiv HPV-a do kraja godine

Od raka grlića materice u Srbiji svakog dana jedna žena umre, dok četiri obole od ovog malignog obolenja. Od kraja ove godine trebalo bi da vakcina protiv humanog papiloma virusa bude u kalendaru preporučene vakcinacije.
Vakcina protiv HPV-a do kraja godine
Foto: Pixabay
Kako kaže načelnica mikrobiološke laboratorije u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku “Jugolab” Slađana Golubović, karcinom grlića materice predstavlja možda najveću enigmu u javnom zdravlju kada je u pitanju praćenje učestalosti oboljevanja i smrtnosti: "Sam podatak da se Srbija, po učestalosti nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Bugarske, Litvanije i Makedonije, a po stepenu smrtnosti na drugom mestu, iza Rumunije, govori koliko je ovaj problem zabrinjavajuć". 
 
To ne mora da bude tako, jer se karcinom grlića materice može sprečiti i to je najpreventabilnija maligna bolest.
 
"Evolucija prekanceroznih promena traje veoma dugo, od tri do 17 godina, što govori o tome da zaista ne postoje opravdanja da se bolest ne otkrije na vreme. Ukoliko se otkrije u ranom stadijumu, u 95 odsto slučajeva može da se spreči razvoj manifestne maligne bolesti", navodi dr Golubović.
 
Ima više faktora rizika za nastanak ovog karcinoma, a glavni je humani papiloma virus.
 
"Humani papiloma virusi podeljeni su u dve grupe – visokorizični i niskorizični. Od visokorizičnih, smatra se da genotipovi 16, 18 i 45 u 77 odsto slučajeva izazivaju karcinom, a što se tiče niskorizičnih, genotipovi 6 i 11 izazivaju polne bradavice ili kondilome. U 70 odsto slučajeva, HPV infekcije prolaze spontano, a manji broj inficiranih žena mogu dobiti malignu bolest".
 
Kada je reč o prevenciji, to su borba protiv infekcije humanim papiloma virusom, vakcinacija, skrining i lečenje prekanceroznih promena.
 
"Za nas je najznačajnija primarna prevencija – da ne dođe do HPV infekcije i tu je bitan rad sa adolescentima, jer su među faktorima rizika i često menjanje partnera, rano ulaženje u seksualne odnose, seksualni odnosi bez zaštite, ali i loši socijalno-ekonomski uslovi. Za karcinom grlića materice se kaže da je to bolest nejednakosti jer oko 80 odsto obolelih žena je iz nerazvijenih zemalja". 
 
 
Kako je najavljeno, od kraja ove godine trebalo bi da vakcina protiv humanog papiloma virusa bude u kalendaru preporučene vakcinacije
 
"Opet se ostavlja kao mogućnost izbora da li će se vakcinisati neko ili ne. Ova vakcina je najinteresantnija za devojčice i mlade devojke koje još nisu stupile u polne odnose i nisu bile u kontaktu sa humanim papiloma virusom. U zemljama gde je ova vakcina obavezna, vakcinišu se devojčice između devete i dvanaeste godine, a takođe i dečaci. Kod nas su registrovane dve vakcine, Gardasil i Cervariks – jedna je četvorovalentna, a druga dvovalentna, koje se daju u tri doze", kaže dr Golubović.
 
Prema njenim rečima, od ove maligne bolesti danas obolevaju mlađe žene. Ta granica se pomera i dok je nekada najviše obolelih žena bilo između 45 i 49 godina, sada je najveći procent obolelih oko 35. godine. Primarni skrining test za rano otkrivanje raka grlića materice je Papanikolau test. 
 
"Test je otkriven još 1928. godine i sama činjenica da se primenjuje i danas govori o njegovoj efikasnosti. Njegova osetljivost nije stopostotna, mogu da kažem samo 50 do 70 odsto, ali sa jednim organizovanim skriningom, kada se radi jednom godišnje, sigurno je da prekancerozne promene mogu da se otkriju na vreme. Preporuka je da se jednom godišnje urade Papanikolau test i kolposkopija, a takođe bi trebalo da se vodi računa o kontroli briseva na druge infektivne agense, jer je dokazano da kao kofaktor, uz humani papiloma virus, mogu biti hlamidija trahomatis i herpes simpleks tip dva". 
 
Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane karcinom.
 
"Nakon pozitivnog rezultata Papanikolau testa radi se kontrola brisa grlića materice na humani papiloma virus. Danas se smatra da ne postoji HPV negativni karcinom. Papanikolau test otkriva atipične ćelije, ali ne i uzročnik, dok testiranjem na HPV dobijamo i koji je virus u pitanju. Zlatni standard u ovoj dijagnostici su molekularne metode koje su danas veoma razvijene i rade se rutinski u svetu, dok kod nas nažalost postoji problem cene, a to je PCR test koji može da pokaže tačno o kom genotipu HPV virusa se radi", navodi dr Slađana Golubović.
  • NS

    20.04.2018 08:21
    samo neobavezno vakcinisanje
    U svetu je od 2006. do aprila 2013. registrovano oko 30.000 negativnih posledica pri upotrebi tih vakcina: od toga 136 smrtnih slučajeva, a 942 trajna invaliditeta, 5.919 pacijenata se nije oporavilo, kod 522 su primećene patološke promene na PAP testu, kod 212 displazija grlića materice a konstatovano je i 62 raka grlića materice.

    http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/728242-treba-li-devojcice-da-se-vakcinisu-protiv-raka-grlica-materice
  • @Nina

    14.06.2017 13:46
    Par puta je u Sarenici gostovala pevaljka sa lascivnim pesmama o davanju drugome. To je vama u redu ?
  • Nina

    14.06.2017 10:40
    @lider
    Zašto Žikina šarenica u negativnom kontekstu? Jeste li gledali ikad? Ima golotinje, psuju, galame, upražnjavaju sex uživo? Ako vam se ne sviđa voditelj ne znači da je emisija loša.
    Kod nas je problem sa velikim brojem obolelih od raka grlića matrice taj što su žene zapustile svoje zdravlje, mnoge su dočekale klimaks a da nisu bile kod ginekologa još od porođaja. Ima žena koje stave spiralu pa ne odu kod ginekologa 10-15 godina, kad se sve upali i prokrvari onda bude drži-nedaj. Sa jedne strane nemamo dovoljno ginekologa i velike su gužve pa to odbija mnoge žene od odlaska na pregled, a sa druge strane vreme i novac se potroše na sto nebitnih stvari (kafenisanja, cigarete, turske serije, kvarcanje, nokti, pumpanje usana,grudi,zadnjice) umesto da se usmere na godišnji pregled reproduktivnog sistema i grudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.