Stiže vakcina protiv euforije koju izaziva heroin

Vakcina koja blokira efekat euforije koji izaziva heroin na dobrom je putu da se pokaže uspešnom na testiranju na rezus makakijima.
Istraživači se potom nadaju testiranju potencijalno revolucionarne vakcine na ljudima, prenosi RTS.
 
Stručnjaci sa istraživačkog Instituta "Skrips" u Kaliforniji zaslužni su za njen razvoj, a ova vakcina je ujedno i jedina vakcina protiv opijata koja je prošla fazu pretkliničkog testiranja.
 
Funkcioniše tako što imuni sistem izlaže elementu iz heroinske molekularne strukture, koji zatim pokreće telesni odbrambeni mehanizam, koji počinje sa proizvodnjom antitela protiv opijata i, što je najvažnije, njegovih psihoaktivnih efekata.
 
Ta antitela neutralizuju molekule heroina, sprečavajući ih da dođu do moždanih centara i izazovu efekat opijenosti. Blokirajući efekat euforije, uživaoci više neće imati motivaciju da koriste drogu, što će, kako objašnjava stručnjaci, sprečiti lečene narkomane da se vrate korišćenju droge.
 
Tokom testova, četiri rezus makaki majmuna koja su primila tri doze vakcine uspešno su neutralizovala efekte različitih doza heroina. Vakcina se pokazala delotvornom i do osam meseci nakon primanja, ali je najefikasnija prvog meseca.
 
„Činjenica da vakcina ima tako dugotrajan efekat kod primata veoma je ohrabrujuće“, ističe autor studije Pol Bremer.
 
Vođa istraživanja Kim Janda rekao je da su svi veoma optimistični da će se vakcina pokazati bezbednom za korišćenje kod ljudi.
 
Istraživanje je objavljeno u Journal of the American Chemical Society.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).