VIDEO: Snimak koji prikazuje kako se kancer širi organizmom

Japanski tim naučnika napravio je video koji oslikava kako se ćelije svakog tipa kancera šire telom.
Normalno telesno tkivo prikazano je u zelenoj boji, dok je kancer predstavljen crvenom. 
 
Tim Univerziteta u Tokiju i RIKEN Centra za kvantitativnu biologiju kažu da će ova tehnologija pomoći u objašnjavanju smrtonosnog procesa. 
 
Pre nego što rak počne da se širi, mnogo lakše se leči, dok je kasnije sve teže. Sam tumor evoluira, pa njegovi delovi mogu da se odvoje i putem krvotoka nasele druga tkiva. 
 
U novom istraživanju naučnici su miševima ubrizgali kancerogeno tkivo, genetski modifikovano tako da emituje fluorescentno zračenje, a onda pratili napredak bolesti, prateći kretanje ćelija u unutrašnjim organima.  
 
Studija objavljena u časopisu "Cell Reports" opisuje kako je kancer počeo da raste u plućima, crevima i jetri, pre nego što se proširio celim telom. 
 
Dr Hiroki Ueda, jedan od istraživača, kaže da bi ova tehnologija mogla da se primeni i u dijagnostici. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.