Većina srčanih udara javlja se ponedeljkom

Novo švedsko istraživanje pokazuje da godišnja doba i dani u nedelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara.

Naučnici su zbog ove studije analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina. Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedeljkom. Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedelje. Gledajući i na mesece u godini, najgori je decembar, a jun je najbolji. Letnji praznici bezbedniji su po srce nego zimski meseci i praznično vreme Božića i Nove godine.

Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primer povratak na posao u ponedeljak. Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promene u telu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar. Kako rastu nivoi stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, delu mozga odgovornom za emocije.

To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce. Stručnjaci sugerišu smanjenje stresa vežbanjem, dubokim disanjem ili čak gledanjem komedije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).