Vitamin B3 u trudnoći sprečava spontani pobačaj i urođene mane

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utiče na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprečavanje višestrukih spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje naučnika sa sidnejskog Instituta Viktor Čang.

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kičmi, nedostatak nikotinamid-adenin-dinukleotida (NAD), koenzim prisutan u svim živim ćelijama.

Utvrdili su da vitamin B3 može uticati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a.

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorka Seli Danvudi, predstavlja jedno od najvećih australijskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom.

"Ovo otkriće značajno će uticati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa", navodi se u saopštenju Instituta.

Nedostatak nikotinamid-adenin-dinukleotida sprečava pravilan razvoj detetovih organa u majčinoj utrobi. Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim ćelijama osnovna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među ćelijama.

"Nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja naš tim otkrio je da se ovaj problem može rešiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3", kazala je Danvudi.

Direktor Instituta profesor Robert Grejem kazao je da će se, kao što se za sprečavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kičmenog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, od sada ženama koje planiraju da zatrudne prepisivati i redovno uzimanje vitamina B3. On će se preporučivati ženama pre i za vreme trudnoće.

Sledeći korak, najavljuju australijski naučnici, trebalo bi da bude razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se meriti nivo NAD-a kod pacijentkinja. Na taj način će se lekarima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju deteta sa urođenom manom kako bi dovoljno rano počele da im se prepisuju dovoljne doze vitamina B3.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).