Povrće koje najviše goji

Svi znamo da je u osnovi svake dijete pravilo da jedemo što više povrća. Međutim, nova naučna istraživanja otkrila su da bi čak i neke povrćke trebalo zaobići ako planiramo da skinemo višak kilograma.
Povrće koje najviše goji
Foto: Pixabay

Povrće je uvek asocijacija na zdravu hranu bogatu vitaminima i smatra se da predstavlja idealnu osnovu svakog plana ishrane za dobro zdravlje, ali i za mršavljenje. Međutim, stručnjaci harvardske Škole za javno zdravlje sproveli su istraživanje o navikama u ishrani 13.000 odraslih ljudi.

Istraživanje je trajalo više od 20 godina, a rezultati su pokazali da je povrće koje sadrži skrob zaslužno za dobijanje kilograma.

Ispitanici koji su češće konzumirali povrće bogato skrobom dobijali su na težini više od ispitanika koji su jeli druge vrste povrća. U to "opasno“ povrće spadaju kukuruz, krompir, grašak i pasulj, a kukuruz je izdvojen kao povrće koje najviše goji.

Ako želite da smršate ili da zadržite trenutnu kilažu, jedite povrće bogato vlaknima poput karfiola, brokolija, kupusa i šargarepe. Takođe, preporučuje se i unos povrća s visokim procentom vode - paradajza, krastavca, zelene salate, tikvica, kelerabe ili rotkvica.

Ovo povrće ima izuzetno malo kalorija, pri čemu je istovremeno vrlo zdravo i hranljivo.

  • Kaćanka

    10.09.2017 19:20
    Kukuruz nije povrće!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.