U Srbiji se pije pet puta više antibiotika nego u EU

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.
U Srbiji se pije pet puta više antibiotika nego u EU
Foto: Pixabay
Prema njenim rečima, u Srbiji se u proteklom periodu potrošnja antibiotika kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope potrošnja između 200 i 300 doza.
 
"Već deset godina pratimo potrošnju antibiotika kod nas i ustanovili smo da je daleko iznad potrošnje u svetu. Podaci o rezistenciji na antibiotike su alarmantni. Rezistencija je povećana, a najveća je na cefalosporin", rekla je Bajčetić.
 
Dodaje da se 80 odsto antibiotika prepisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se tu generiše rezistencija: "Kada takav pacijent dođe u sekundarnu bolničku ustanovu, on ima teži oblik oboljenja i oslabljen imunitet. To pogoduje razvoju multirezistentnih bakterija koje mogu dovesti do smrti".
 
Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu za racionalnu upotrebu antibiotika koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2015. godine i kontinuiranoj edukaciji lekara, potrošnja antibiotika u Srbiji smanjena je za 15 odsto.
 
Predsednik Udruženja pedijatara Radovan Bogdanović kazao je da se antibiotici najčešće prepisuju za infekcije gornjih disajnih organa, a većina tih infekcija, naročito kod dece, virusne je prirode i tu, kako je istakao, antibiotici ne pomažu. On je kazao da prekomernoj potrošnji antibiotika u Srbiji mnogo doprinosi to što su pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod stalnim pritiskom roditelja da prepišu antibiotik.
 
"U javnosti se stvorila atmosfera da ako je dete prehlađeno i ima povišenu temperaturu, da mora da dobije antibiotik", rekao je Bogdanović. To ne sme da bude opravdanje, dodao je, ali činjenica je da postoji povlačenje lekara pred pritiscima roditelja.
 
"Kada imate u toku dana 50 ili 60 pregleda, onda je teško izboriti se sa pritiskom i ne možete da trošite vreme na ubeđivanje sa roditeljima", naveo je Bogdanović i dodao da je veoma bitno uticati na svest javnosti da antibiotici nisu svemogući lekovi i da njihova zloupotreba dovodi do bespomoćnosti lekara.
  • ne daju ni lek

    19.09.2017 21:38
    ne daju ni da kupimo
    Kod nas se 10 puta nekvalitenije jede a i svakonevni konstanti stres izazvan beizvesnosu, besposlicom haosom, ratovimai progonimai jos svacim utice na pad imuniteta. NESSSR ljudi umiru dok ne stignu do antibiotika. Sta se merite sa onimakoji imaju industriju, posao nisu proterivani iz kuca i nije im pola rodbine pobijeno.
    Tamo je i zdravstvo na visem nivou pa se koriste antibiotici po antibiogramu a ne ofrlje jer duze traje anliza no zivot.
    To sto pisete je kao prica o natalitetu o kom se samo prica a sve se cini da se suzbije.
  • Nervirach

    19.09.2017 21:12
    KAKO??? Moj macak pre dobije nego ja. Sledeci put cu mu ukrasti. Za visak antibiotika obratite se matijevicu.
  • ...

    19.09.2017 20:27
    ...
    Kako ko. Ja se ne sećam kada sam ga popio.
    Osim onog što nam naše dobre čike koje u svojim rukama drže celu industriju hrane uguraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.