Istraživanje o učestalosti bolničkih infekcija i potrošnji antibiotika u novembru

U Srbiji će u novembru biti sprovedeno istraživanje "Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika", u 67 bolnica na oko 15.000 pacijenata.
 Istraživanje o učestalosti bolničkih infekcija i potrošnji antibiotika u novembru
Foto: Pixabay
U organizaciji Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, istraživanje će se obaviti u 40 opštih bolnica, 9 instituta, 4 kliničko-bolnička centra, 4 klinička centra, uključujući i dve privatne bolnice.
 
Cilj studije je, piše u saopštenju Ministarstva, da se sagleda učestalosti bolničkih infekcija, njihovih prouzrokovača i potrošnje antibiotika, te planiranje aktivnosti u njihovoj prevenciji.
 
"Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika izvodi se po prvi put u saradnji i koordinaciji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), te će po prvi put rezultati nacionalne studije biti uporedivi sa rezultatima iz cele Evrope i naći se na jednstvenoj mapi Evrope", kažu u Ministarstvu.
 
"Bolničke infekcije mogu značajno da umanje kvalitet lečenja, da dovedu do produženja bolničkog ležanja i povećane potrošnje antibiotika, što sve dovodi i do povećanja ukupnih troškova lečenja", objašnjavaju u Ministarstvu.
 
Po prvi put u Srbiji se paralelno sprovodi i studija potrošnje antibiotika, što je u skladu sa inicijativom Ministarstva zdravlja, nacrtom Nacionalnog programa za kontrolu antimikrobne rezistencije i racionalne upotrebe antibiotika, poručuju nadležni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.