Doktori upozorili zašto ne treba zaustavljati kijanje

Britanski lekari upozorili su da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kijanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući da zaustavi kijanje.
Doktori upozorili zašto ne treba zaustavljati kijanje
Foto: Pixabay
Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promenu glasa nakon snažnog kijanja, napisali su lekari u stručnom časopisu "British Medical Journal".
 
"Nakon što je pokušao da spreči kijanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu", rekli su stručnjaci iz bolnice Leicester NHS Trust.
 
Otorinolaringolozi su potražili znake spoljnih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro pre nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kijanjem.
 
"Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosa i usta opasni je manevar i treba ga izbegavati", rekli su lekari.
 
Sprečavanje kijanja na taj način moglo bi dovesti do "brojnih komplikacija" poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat uterivanja vazduha u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubne opne, pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju lekari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.