Naučnici mogu da predvide kada će pacijent umreti

Naučnici sa univerziteta Stenford razvili su sistem koji može da predvidi kad će pacijenti umreti sa tačnošću od 90 odsto.
Naučnici mogu da predvide kada će pacijent umreti
Foto: Pixabay
Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta tokom 12 meseci i koristi to predviđanje da bi dao preporuku za palijativnu negu. Iako to, na prvi pogled, deluje jezivo, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno da pomogne pacijentu i njegovoj porodici, navodi "Daily Mail". 
 
Naučnici objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak života i načina na koji se to stvarno i događa. Istraživanja pokazuju da 80 odsto Amerikanaca želi da provede poslednje dane u sopstvenom domu, ali da njih 60 odsto umre u bolnici. 
 
Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su "istrenirali", odnosno popunili duboku neuronsku mrežu podacima Elektronskog zdravstvenog arhiva iz Stenfordske bolnice i Dečije bolnice "Lusil Pikar" sa podacima dva miliona pacijenata. 
 
"Uspeli smo da izgradimo predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na osnovu svih uzroka, umesto da se to radi po modelu za specifičnu bolest ili demografske grupe", objašnjavaju istraživači. 
 
Za kvalitetnu palijativnu negu nije najbitnije tačno znati od čega pacijent umire. 
 
"Naš pristup koristi ‘duboko učenje’ – pregled pacijenata primljenih u bolnicu i identifikovanje onih kojima će ta vrsta nege najverovatnije biti potrebna", navodi se u studiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.