Na transplantaciju organa i u Italiju

Italija će preuzimati posebno komplikovane, najteže pacijente iz Srbije kojima je potrebna transplantacija, a to se pre svega odnosi na transplantaciju pluća, izjavio je danas direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta.
Na transplantaciju organa i u Italiju
Foto: Pixabay
On je naveo da je danas potpisani Protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije između Srbije i Italije veoma značajan, jer će pomoći pacijentima iz Srbije kojima je potrebna hitna transplantacija. Saradnja dve zemlje u oblasti transplantacije postoji već duže, ali su do sad samo deca odlazila na lečenje, a sada će moći i odrasli.
 
"Srbija je u poslednje vreme uradila mnogo što se tiče transplantacije organa. Sporazum podrazumeva i razmenu stručnjaka. Eksperti iz Srbije, koji su inače na visokom nivou, imaće prilike da sarađuju sa svojim italijanskim kolegama", rekao je Nani Kosta. Prema njegovim rečima, Italija će preuzimati "posebno komplikovane pacijente", odnosno pacijente kojima transplantacija ne može da se radi u Srbiji, a predviđena je obuka za lekare u Srbiji kako bi ubuduće samostalno mogli da rade takve zahvate.
 
Protokolom nije predviđeno, kako kaže, koliko pacijenata može da ide na lečenje u Italiju, jer je cilj da se pomogne onima koji ne mogu da budu operisani u Srbiji, ali i da se podrži sistem transplantacije.
 
"Italija ne treba da postane druga kuća za transplantaciju srpskih državljana, već da sa jedne strane leči specijalne slučajeve, a sa druge da podržava srpski sistem", pojasnio je. Podsetio je da je do sada transplantacija organa u Italiju u proseku godišnje rađena kod troje do petoro deca iz Srbije.
 
Upitan kada prvi hitni pacijenti mogu biti zbrinuti u Italiji on je rekao da pacijenti "mogu otići veoma brzo na lečenje", ali da je najvažnija saradnja i razmena iskustava italijanskih i srpskih lekara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.