Žene češće peru ruke od muškaraca

Žene nakon obavljanja nužde temeljnije peru ruke u odnosu na muškarce, pokazalo je nemačko istraživanje koje zaključuje da oba pola treba da se dodatno poprave.
Žene češće peru ruke od muškaraca
Foto: Pixabay
Prema istraživanju privatnog univerziteta SRH u gradu Hejdelbergu, 11 odsto muškaraca nije uopšte opralo ruke nakon odlaska u toalet, kao ni tri odsto žena.
 
Vodu i sapun koristilo je 82 odsto žena, ali tek 51 odsto muškaraca.
 
"Za potrebe istraživanja, 10 studenata psihologije posmatralo je ruke oko hiljadu posetilaca javnih toaleta tokom jednog meseca", kazao je autor istraživanja Frank Musolesi. "Studenti su stajali neprimetno u prostorima za pranje ruku u javnim WC-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na autoputevima, železničkim stanicama, kao i u toaletu univerzitetske menze".
 
Prema istraživanju univerziteta u Hejdelbergu, samo je osam odsto posmatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korišćenja toaleta. Sedam odsto ruke nije opralo, 27 odsto samo je vodom nakvasilo ruke, a 58 odsto koristilo je sapun i vodu ali ruke nije opralo dovoljno temeljno.
 
Ranije istraživanje savezne kancelarije za zdravstveno prosvećivanje sprovedeno 2013. godine utvrdilo je da je 95 odsto muškaraca odgovorilo da "gotovo uvek" opere ruke nakon upotrebe toaleta, a takav odgovor dalo je i 98 odsto žena.
 
Savezna kancelarija preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe toaleta i da se pritom ne zaboravi da dobro oprere i prostor između prstiju.
  • Muškarac

    20.03.2018 16:12
    Naše servirke
    Nažalost, činjenica je - a to vam mogu potvrditi ginekolozi, da većina žena ne zna u kom smeru treba da vrši brisanje vaginalnog ovora nakon male nužde.
    A bitno je radi prenošenja bakterija.
  • pola viagre

    08.03.2018 08:08
    I imaju manja stopala od muškaraca! Zašto? Da bi mogle bliže prići sudoperu! :-)
  • Pupi

    08.03.2018 07:54
    Svi dobro znamo zasto je to tako ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.