Veštačke boje u hrani opasne

Dva istraživanja, jedno dansko i jedno italijansko, potvrdila su štetnost supstance za bojenje prehrambenih proizvoda aspartama.
Dva istraživanja, jedno dansko i jedno italijansko, potvrdila su štetnost supstance za bojenje prehrambenih proizvoda aspartama.

Dansko istraživanje, obavljeno na 59.334 trudnica, pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto u odnosu na prosek.

Konzumiranje po jednog gaziranog napitka dnevno moglo bi da poveća opasnost od prevremenog porođaja za 27 odsto, a po dva do tri za 35 odsto.

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno u Italiji, odnosilo se samo na aspartam. Ono je pokazalo da kod miševa koji su izloženi toj hemikaliji dolazi do razvoja raka jetre i pluća.
  • B

    13.01.2011 02:36
    Nesuđeni bojni otrov
    Zaslađivači su i inače problematični. Prvi pronađeni zaslađivač - saharin, vrlo je opasan i vrlo se malo koristi danas.
    Velike nade se polažu u sukrelozu (Sucrelose) koja se već neko vreme testira i daje dosta dobre rezultate.
    Ovaj aspartam su Amerikanci hteli da koriste kao hemijski agens - bojni otrov, pa su odustali. Ili možda nisu?
  • "iznenadjen"

    13.01.2011 00:00
    uuuuuuuuuuuuuuuu
    dobro jutro narode... za to se zna decenijama, kao i za aspartam koji je sastojak svih koli i ostalih "slatkisha"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.