Žvakanje žvakaće gume tokom aktivnosti sagoreva više kalorija

Žvakanje žvakaće gume dok šetate povećava broj otkucaja srca i sagoreva više kalorija, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Vaseda.
Žvakanje žvakaće gume tokom aktivnosti sagoreva više kalorija
Foto: Pixabay
Studija je pokazala da žvakanje dok se krećete ubrzava rad srca koje podstiče organizam da se kreće brže što dovodi do dodatnog trošenja energije. Tokom 15-minutnog žvakanja žvakaće gume, osobe koje su učestvovale u istraživanju su šetale 12 metara dalje, a otkucaji srca su im bili tri puta brži.
 
Naučnici su kazali kako žvakanje i vežbanje u isto vreme može pomoći ljudima u borbi protiv gojaznosti.
 
Ranije studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume ubrzava rad srca, ali ovo je prvi put da se radi istraživanje tokom aktivnosti. U istraživanju je učestvovalo 46 muškaraca i žena starih od 21 do 69 godina.
 
Osobe koje su žvakale žvakaću gumu prešle su veću rutu za isto vreme u odnosu na one koji nisu žvakali. Praćena je i njihova kilaža i utvrđeno kako žvakaća guma pomaže u većem sagorevanju kalorija. Efekti su najviše primećeni na muškarcima srednje i treće dobi koji su imali veliku promenu u otkucajima srca, pređenoj deonici i sagorenim kalorijama.
 
"Gojaznost je postala široko rasprostranjena pojava i gotovo prerasla u pandemiju. Povezana je s drugim bolestima kao što su kardiovaskularna, metabolička, mišićno-koštana oboljenja i rak. Da bi se to sprečilo potrebno je uvesti preventivne metode i lečiti gojaznost ukoliko je potrebno. Žvakaća guma stimuliše simpatičke nervne aktivnosti, povećava broj otkucaja srca i potrošnju energije. Osim toga, vežbanje povećava potrošnju energije, a žvakanje žvakaće gume uz vežbanje mnogo više", kazali su naučnici koji su sproveli istraživanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.