Aplikacija koja pomaže alergičnima na polen

Aplikacija "Polen" ("Pollen") pruža informacije o koncentraciji polena u vazduhu na određenoj lokaciji.
Aplikacija koja pomaže alergičnima na polen
Foto: Pixabay
"Polen" je kreirao Medicinski univerzitet u Beču u saradnji sa lokalnim i međunarodnim institucijama. 
 
Između ostalog, aplikacija prikazuje prognozu polena za naredna tri dana u zavisnosti od toga na kojoj lokaciji se nalazi korisnik. Tu je personalizovana prognoza, lični unosi o alergiji na polen, podsetnici na posete lekaru, obaveštenja o vremenu cvetanja biljaka sa alergenim polenom. 
 
Veliki broj ljudi pati od alergija, a najčešća je ona koja se odnosi na polen biljaka. Osim što izaziva iritaciju očiju, kašalj i kijanje, one mogu da ugroze zdravlje ljudi, zbog čega je važno da se na vreme primete i leče.
 
Novosađani koncentraciju polena u vazduhu mogu da prate preko sajta nspolen.com Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. 
 
Aktuelne informacije pokazuju da je u Novom Sadu trenutno registrovana umereno visoka koncentracija polena trave, bokvice i koprive. 
 
Građanima koji su alergični na neke od biljaka preporučuje se šetnja posle kiše. Koncentracija polena u vazduhu je najviša ujutru, pa je preporučljivo da se prostorije provetravaju uveče. Po povratku kući obavezno je tuširanje i promena odeće. Osobe koje imaju kućnog ljubimca trebalo bi da ga iščetkaju, jer se polen zadržava i na dlaci. Takođe, kada primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.