Naučnici: Što manje jedete za doručak, to su veće šanse da se ugojite

Ako niste sigurni koliko kalorija treba da unesete u telo doručkom kako biste sprečili gojenje, naučnici su otkrili tačnu brojku.
Naučnici: Što manje jedete za doručak, to su veće šanse da se ugojite
Foto: Pixabay
Prema istraživanju objavljenom u "American Journal of Epidemiology", što manje jedete, to je veći rizik: manje od 11 odsto preporučenog dnevnog unosa kalorija za doručak može dovesti do gojenja.
 
Naučnici kažu da telo muškaraca treba oko 275 kalorija, a žene 220. Konzumiranje manje od preporučenog iznosa povezuju s povećanjem telesne težine.
 
Učesnici istraživanja koji su jeli manje od preporučene količine narednih su se godina ugojili kilogram i po.
 
Prema istraživanju, obilnim doručkom unosi se oko 22 odsto preporučenog dnevnog unosa ili 550 kalorija. Na primer, dva jaja na tostu imaju oko 502 kalorije, dok se slanina i jaje kreću između 350 i 550 kalorija, u zavisnosti od toga kako je pripremljena slanina i servirate li i neki umak.
 
Naučnici kažu kako je dobro u doručak uključiti gljive i paradajz kako biste postigli preporučenu brojku kalorija bez da se okrenete nezdravoj hrani poput niskokaloričnih žitarica koje s druge strane imaju značajan udeo šećera.
  • Andrija Šrek

    27.08.2018 09:59
    Odgovor
    Burek ima oko 650 kcal (250g).
    I mada vas "drži" oko 5 sati, to ne znači da već nakon 4h ne treba pojesti voćku za užinu. Nikako ne čekati da ponovo budete jako gladni!
  • ali

    26.08.2018 21:13
    Stvarno, koliko 250 g bureka ima kalorija, da li neko ima informaciju? Inace, jedini dorucak posle kojeg sam potpuno mirna po 5 i vise sati. Tzv zdravi obroci i kojekakve pahuljice me drze sat ipo.
  • Carlos

    26.08.2018 19:06
    Dijeta
    Koliko li jedan burek ima kalorija, to vi nama recite, a ne tamo neka jaja na tostu :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).