Depresivne pubertetlije

Iznenađujuće veliki broj adolescenata, više od 15 odsto, misle da će umreti mladi, što mnoge od njih podstiče na uživanje droge, pokušaje samoubistva i druga rizična ponašanja, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 20.000 dece u SAD.
Studija je tako demantovala prošireno verovanje da su adolescenti skloni rizičnome ponašanju zato što ne razmišljaju o posledicama i veruju da su neranjivi.
Znatan broj mladih izlaže se opasnostima "jer se oseća beznadno i drži da nema mnogo toga da izgubi". U cilju ispunjenja svoga života ti mladi fatalisti imaju veće izglede i da će ulaziti u tuče u kojima zadobijaju i teške povrede. Adolescencija je vreme velikih mogućnosti i stoga iznenađuje tako znatan procenat mladih koji osećaju da pred njima nije dug život.
Autori studije pozivaju stručnjake da ozbiljno shvate rezultate studije objavljene u junskom broju časopisa "Pediatrics" i na taj način spreče rizična ponašanja dece i mladih.
Studija je pokazala i da su crnci kao i deca roditelja s niskim primanjima, koja su i inače više izložena nasilju i teškom okruženju, češće ocenjivala da imaju više izgleda da će rano umreti. Posmatrana deca imaju čak i sedam puta veću šansu da se zaraze AIDS-om nego njihovi optimistični mališani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.