Kreme sa zaštitnim faktorom 15 nisu dovoljne

Britanski medicinski žurnal "Drug and Therapeutics Bulletin" upozorio je da bi trebalo koristiti jače kreme za sunčanje, kako bi se zaštitili od raka kože.
Britanski medicinski žurnal "Drug and Therapeutics Bulletin" upozorio je da bi trebalo koristiti jače kreme za sunčanje, kako bi se zaštitili od raka kože.

Do sada se smatralo da su kreme za sunčanje sa faktorom SPF 15 dovoljne ako se nanesu u odgovarajućoj količini. Stručnjaci tvrde da se ove kreme ne nanose dovoljno i umesto SPF 15 preporučuju da se koristi SPF 30.

Ove preporuke odnose se na krajeve sa umerenijom klimom, a ne na tropske krajeve.

Ultravioletno (UV) zračenje oštećuje kožu i povećava rizik za dobijanje raka kože. Krema za sunčanje deluje kao zaštitni sloj, sprečavajući štetno zračenje da stigne do kože.

Istraživanje je pokazalo da je SPF 15 dovoljan ako se nanese dovoljno oko dva mg/cm2. Za odraslu osobu dovoljna je šestina bočice od 200 ml da pokriju čitavo telo. Ipak, mnogi nanose mnogo manje, između 0,4 i 1,5 mg/cm2.

Studija je pokazala da su korisnici, u najboljem slučaju, dobijali ne više od pola zaštite navedene na ambalaži kreme.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.