Sezona alergije na ambroziju

Polen ambrozije izaziva alergiju kod deset odsto ljudi, odnosno od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u čak 50 do 60 odsto slučajeva.
Polen ambrozije izaziva alergiju kod deset odsto ljudi, odnosno od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u čak 50 do 60 odsto slučajeva.

 

Kod najosetljivijih osoba samo osam do dvadeset zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije. A samo jedna biljka ambrozije proizvede i do osam milijardi polenovih zrna. U polenu ambrozije dokazano je prisustvo čak 52 jedinjenja koja su alergogena, među kojima je šest posebno opasno. Opasno ne samo za ljude, već i za životinje.

Znaci alergije

Alergijska reakcija javlja se prvenstveno na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje, kijanje više od deset puta uzastopno, svrab u nosu i grlu sa pojačanom sekrecijom, pečenje i suzenje očiju sa znacima konjunktivitisa, otok očnih kapaka predstavljaju glavne simptome alergijske reakcije izazvane ambrozijom, koja u nekim situacijama prelazi i u astmatične napade! Zabrinjava podatak da se u svetu sve češće beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

Preporuke kako se štititi

Najbolja zaštita od ambrozije je iskorenjivanje biljke, a to podrazumeva čupanje iz korova i košenje pre cvetanja, a na velikim poljoprivrednim dobrima primena hemijskih sredstava uz savet stručnjaka. Važno je i izbegavanje kontakta sa alergenom, obaveštenost o količini polena i pravovremeno uzimanje preventivne terapije, kao i konsultovanje lekara.

Ukoliko se testiranjem na koži potvrdi da je uzrok postojeće alergije ambrozija, treba preduzeti određene korake da bi se njeno javljanje predupredilo ili makar ublažilo. Preventivnu terapiju treba uzimati na samom početku njenog cvetanja, ali ne samovoljno na svoju ruku, već lekar alergolog treba da odredi šta je terapijski svrsishodno.

Ali, ukoliko ni blagovremena terapija ne dovede do potpune kontrole neprijatnih simptoma, onda uz lekove treba na svaki način izbegavati alergenu biljku. Lekari savetuju da se treba, po mogućstvu, skloniti iz okruženja u kome ambrozija raste. Ako to nije moguće, onda u prirodu ne treba ni izlaziti u vreme njenog cvetanja. S obzirom na to da je teško izvodljivo ostati zatvoren, onda za izlazak treba birati samo kišne dane. Što se tiče ponašanja u kući, stanove ne treba provetravati pre 23 časa.

Kada je reč o maloj deci, njih ne treba izvoditi u šetnju u prepodnevnim satima, jer je tada najveća koncentracija polena u vazduhu. Decu ne treba izvoditi ni po vetrovitom vremenu, ali i kada idu u šetnju treba ih češće presvlačiti jer se polen lepi za odeću. Veš, a naročito dečji, nikako ne treba sušiti napolju, takođe zbog polena ambrozije.

  • Dule

    17.09.2011 02:30
    kome se zaliti
    Komsija pored ne dolazi vec 15 godina da obidje svoje dvoriste i pokosi travu.Probao sam da ga kontaktiram ali me pristojno iskulirao.Trava kao i korov su sada visine 1.5 metar.Zena i deca mi pate od alergije pa me sad zanima kome ja da se obratim .Probao sam sa komunalnom sluzbom ali i oni tu vrdaju kao to je privatan posed.Ima li resenja i ko je za ovakve slucajeve zaduzen ili da vidim da komsiju dovedem i zivog zakopam na sred placa ali tako da mu samo glava viri iz zemlje pa da vidim koliko ce izdrzati.
  • Sremac

    02.09.2011 10:57
    ODAKLE NAM TO ZLO DOŠLO
    Dali se zna da nam je i to zlo došlo iz laboratorija razvijene zemlje zapada,koja i ovog trenutka radi na novim vrstama da zatruje planetu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.