Težina: Kakvi roditelji - takva deca

Rezultati novog istraživanja britanskih naučnika potvrdili su naizgled vrlo logičnu činjenicu, a to je da deca čiji su roditelji mršavi i sami imaju veću verovatnoću da budu mršavi.
Rezultati novog istraživanja britanskih naučnika potvrdili su naizgled vrlo logičnu činjenicu, a to je da deca čiji su roditelji mršavi i sami imaju veću verovatnoću da budu mršavi.

Naučnici Univerziteta Koledž London analizirali su podatke o roditeljima i deci iz 7.000 porodica koje su učestvovale u velikom ispitivanju sprovedenom od 2001. do 2006. godine, objavljeno je u stručnom časopisu "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine".

Istraživači su otkrili da će deca, čija su oba roditelja bila u mršavijem delu raspona zdrave telesne težine, i sama biti mršava.

Nasuprot tome, deca čiji su roditelji bili u gornjem delu raspona zdrave telesne težine imala su verovatnoću od samo 7.8 odsto da budu mršava - mršavo je bilo samo 2.5 odsto dece čija su oba roditelja bila debela.

Profesorka Džejn Vardl, jedna od učesnica istraživanja, istakla je da su roditelji često zabrinuti da li su njihova deca premršava, ali to bi moglo biti samo zbog njihovih "mršavih gena". "Svi geni imaju dve verzije koje se nazivaju aleli, a deca koja naslede više mršavih alela od svojih roditelja biti će mršavija", istakla je Vardl.

  • szzz

    09.11.2011 13:40
    bas su slatki :)
  • 08.11.2011 15:26
    Otkrili su rupu u saksiji. Odvajkada nam to poznato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.