Jedite sporije, bićete zdraviji

Što sporije jedete, više uživate u hrani. Da biste osetili sve različite ukuse, obedovanje bi trebalo da traje pola časa, pa i ceo sat.

Što sporije jedete, više uživate u hrani. Da biste osetili sve različite ukuse, obedovanje bi trebalo da traje pola časa, pa i ceo sat.

Obroci su tada poseban doživljaj, a ne puko natrpavanje hranom. Prema namirnicama se ponašajte kao prema prirodi, probajte da zapazite sve boje, ukuse, arome.

Na ovaj način izbegavate i momenat prejedanja, jer je 20 minuta potrebno da signal sitosti stigne do mozga. Prebrzo unošenje hrane može da dovede i do problema u organima za varenje, bolova u želucu, glavobolje.

Da biste uspeli sporo da jedete, sa obrokom treba početi pre nego što postanete mnogo gladni. Tri glavna i dva međuobroka treba da rasporedite po vašem odgovarajućem vremenu, pa se tako neće javljati nepodnošljiva glad.

Između zalogaja obavezno spustite escajg i polako sažvaćite hranu. Tek kada zalogaj progutate, ponovo uzmite pribor za jelo. Na taj način obedovanje usporavate, a smanjujete i nakupljeni stres.

I na kraju, dok jedete, treba da se usredsredite na hranu koju unosite. Na probleme i gledanje TV zaboravite i ne pratite druge za stolom koliko brzo ili sporo jedu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.