Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Nova nagrada za "Tamo i ovde"

Nakon uspeha na festivalu u Ženevi, film Darka Lungulova "Tamo i ovde" osvojio je nagradu za najbolji strani film na festivalu u Orlandu, saopštila je distributerska kuća "Sinears".

Renovira se Tutankamonova grobnica

Egipat i američki Geti institut za konzervaciju saopštili su danas da počinju petogodišnji projekat renoviranja Tutankamonove grobnice. Još kada je britanski arheolog Hauard Karter 1922. otkrio grobnicu kralja-dečaka i njegovu čuvenu zlatnu posmrtnu masku, istraživači su zapazili na zidovima oslikanih prostorija smedje mrlje.

Novi film o propasti sveta

Režiser "Podzemnog sveta" i filma "Umri muški 4" Len Vajzman snimiće film o propasti sveta, objavio je list Varajeti. Film će biti priča o grupi ljudi koji uspevaju da prežive kraj sveta i njihovom pokušaju da saznaju kako su u tome uspeli.

Vojvođanski slikari u Rijeci

Izložba "Vojvođanski slikari", na kojoj su predstavljena najreprezentativnija dela iz likovne zbirke Muzeja Vojvodine, gostuje u Muzeju grada Rijeke, od 10. do 28. novembra. Izbor od 40 dela dvadeset umetnika koji su delovali na području Vojvodine tokom više od pola veka napravili su istoričari umetnosti Mile Ignjatović, Darinka Rackov i Vladimir Mitrović.

Tamo i ovde nagrađen u Ženevi

Film "Tamo i ovde" Darka Lungulova postigao je veliki uspeh na Sinema tus ekrans festivalu u Ženevi gde je osvojio tri značajne nagrade, saopštila je distributerska kuća "Cinears". Film je osvojio nagradu "Zlatni odraz" za najbolju režiju, FIPRESCI nagradu internacionalne filmske kritike i "Titra" nagradu - podrška distributeru filma u Švajcarskoj.

Čaplinov film prodat za pet dolara

Nepoznati sedmominutni film Čarlija Čaplina "Zepped", procenjen na 66.000 dolara, kupljen je na onlajn aukciji za svega pet dolara. Britanac Morejl Park kupio je na eBay-u limenu kutiju za 3,20 funti (pet dolara) samo zato što mu se svideo njen neobičan izgled.

Uskoro film o Mladenoviću i EKV

"Umro je Margiti u naručju, obukavši jaknu i pokupivši gitaru, spreman da krene u Sava centar na svirku. Imao je tada 35 kila", kaže Bojan Matić, jedan od najvernijih poštovalaca dela Milana Mladenovića koji je sa Margitom Stefanović, klavijaturistkinjom EKV-a, proveo najmučniji period odvikavanja od droge, sve do njene smrti.

Počinje Festival mini filma (Video)

U prostoru novosadskog Radio kafea danas počinje 3. Festival mini filma koji će predstaviti kratke filmove iz zemalja regiona koji su pristigli tokom konkursa.  

15 godina od smrti Milana Mladenovića

Danas se navršava 15 godina od smrti frontmena grupe "Ekatarina Velika" Milana Mladenovića. Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd.

Pariski di džej u Novom Sadu

Već duže vreme u Novom Sadu su trend di džej nastupi na po nekoliko bina i sa velikim brojem izvođača koji predstavljaju različite muzičke stilove. Vikend koji dolazi obeležiće jedna takva žurka, u potpuno nesvakidašnjem muzičkom fazonu.

Mesto susreta u Art klinici

Od 5. do 8. novembra u Art klinici, Zavodu za kulturu Vojvodine i Klubu CK13 održaće se Prvi festival "Meeting point" (mesto susreta), koji će obuhvatiti izložbe i projekcije umetničkih dela vezanih za rodnu ravnopravnost, kao i radionice i predavanja na tu temu.

Nagrađena novosadska studentkinja

Studentkinja novosadske Akademije umetnosti, Jelena Janjić, osvojila je prvu nagradu na prvom Međunarodnom vokalnom takmičenju "Sergej Rahmanjinov", u Rostovu u Rusiji.

Zaljubljena u violončelo

Novosađanka Irena Josifoska ima 13 godina, ide u sedmi razred Osnovne škole "Petefi Šandor" i prvi razred Srednje muzičke škole "Isidor Bajić". Svira violončelo i do sada je osvojila više od dvadeset nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Nedavno se vratila sa osvojenim drugim mestom na najjačem međunarodnom takmičenju za uzrast do 20 godina u Drezdenu.

I striptizete na koncertu Riblje Čorbe

Rok grupa "Riblja čorba" je u subotu uveče, u maksimalno popunjenoj Beogradskoj areni, proslavila trideseti rodjendan, dvoiposatnim koncertom na koji je dovela i polugole striptizete iz "Kabare rouza" i slovenačke žonglere.

Paskaljević osvojio Valjadolid

Najnoviji film reditelja Gorana Paskaljevića "Medeni mesec" osvojio je na upravo završenom 54. međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Valjadolidu tri priznanja - Gran Pri, Zlatni klas, kao i nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.

Bajronova pisma prodata za 460.000 dolara

Komplet 15 pisama i drugih spisa engleskog pesnika romantičara Džordža Gordona Bajrona prodat je na aukciji u Londonu za 277.250 funti (skoro 460.000 dolara), saopštila je aukcijska kuća Sotbi.

"This Is It" zaradio 2,2 miliona dolara

Dokumentarni film posvećen nedavno preminulom kralju popa Majklu Džeksonu već je napravio pravu senzaciju na boks ofisu zaradom od 2,2 miliona dolara za samo jedno veče prikazivanja.

Na Sinemaniji 22 premijere

Novosadska "Sinemanija" počinje u subotu, u bioskopu na Spensu, a biće otvorena filmom Pedra Almodovara "Prekinuti zagrljaj", s Penelope Kruz u glavnoj ulozi. Selektor "Sinemanije", Ivan Mićić, kaže da će na ovoj reviji filmova biti čak 22 premijere, što je za pet više u odnosu na prošlu godinu.